Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Oana Niculescu Mizilt

A Legfelső Bíróság jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn Oana Niculescu Mizilt érdekellentét miatt, mivel képviselőként az édesanyját alkalmazta parlamenti irodájába. 

Oana Niculescu Mizilt 2014 októberében kimondott alapfokú ítéletében három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Legfelső Bíróság, és megtiltotta, hogy a következő 10 évben választott tisztségviselői funkciót töltsön be. Hétfőn egy öt bíróból álló testület helyt adott Oana Niculescu Mizil fellebbezésének, és három évről egy évre csökkentette a rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés időtartamát. A bírák ugyanakkor eltörölték a korábban kiszabott korlátozó intézkedéseket is.

Oana Niculescu Mizil hétfőn a bíróságon úgy nyilatkozott: azért alkalmazta édesanyját, mert senki nem jelentkezett a tanácsosi állásra, lévén, hogy az egy problémás körzetre volt meghirdetve, Rahova-Ferentari-ba. Hozzátette, annak idején tanácskozott a képviselőház jogi és személyzeti osztályával, ahonnan azt a választ kapta, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy parlamenti irodájában a saját édesanyját alkalmazza. „Ártatlannak tartom magam. Önök nem tartják diszkriminatívnak, hogy kollégáim, akik szintén rokonaikat alkalmazták, csak bírságot kaptak. Nekem ez nem tűnik korrektnek” – mondta a bíráknak Oana Niculescu Mizil.

A volt képviselő ellen 2013 szeptemberében emelt vádat a Főügyészség érdekellentét miatt. A vizsgálatot az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség kezdeményezte. A vádhatóság szerint 2009 májusa és 2011 szeptembere között saját anyját, Lidia Niculescu Mizil Ştefănescut alkalmazta, aki így ebben a periódusban 65.697 lejes bevételre tett szert.

2015 márciusában Oana Niculescu Mizil lemondott képviselői mandátumáról. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?