Óvatosságra int a járványügyi központ

Több mint 71 ezren fordultak heveny légúti fertőzéssel orvoshoz a múlt héten Romániában, de influenza még nincs – közölte szombaton a news.ro hírügynökség.

A járványügyi központ (CNSCTB) adatai szerint ez csaknem 40 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában regisztrált megbetegedések számát, akkor valamivel több mint 52 ezer ilyen esetet jegyeztek fel.

Idén viszont még egyetlen betegnél sem mutatták ki az influenzavírust, ahhoz képest, hogy tavaly október első hetében már 18 betegnél megjelent az influenza.

A CNSCTB ettől függetlenül óvatosságra intette a lakosságot, és azt tanácsolta, hogy oltassa be magát influenza ellen. A bukaresti egészségügyi tárca a hónap elején 360 ezer adag oltóanyagot rendelt, de ezek várhatóan csak a jövő héten érkeznek meg a rendelőkbe.

A családorvosok a legveszélyeztetettebb pácienseiknek, vagyis a kisgyerekeknek, időseknek, cukorbetegeknek adják az ingyenes vakcinát, de ha közülük kevesen keresik fel a rendelőt, még ez a 360 ezer oltás sem biztos, hogy elfogy – állítják a szakemberek.

Alexandru Rafilă, a mikrobiológiai társaság elnöke szerint évről évre többen igénylik az országban ezt az oltást, de így is magas még az influenzának és szövődményeinek tulajdonítható halálesetek száma: tavaly az influenza 107 emberéletet követelt Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?