Mit gondolnak a nőkről a férfiak? – beszélgetés a Bernády Házban

Milyen az ideális nő? Építsen inkább karriert, vagy csak a családra összepontosítson? Miért van annyi válás manapság? Mit nem szeretnek a nőkben? Mit várnak el a nőktől? – ilyen kérdésekről esett szó kedd este a Bernády Házban megszervezett A Nő férfi szemmel című közvetlen beszélgetésen.

Az RMDSZ Maros megyei nőszervezete négy, eltérő korú és foglalkozású férfit hívott meg, hogy ossza meg véleményét, gondolatát, észrevételét a nőkről. Nagy Miklós Kund publicista, műsorvezető, Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese, Kedei Zoltán festőművész és Birtalan István, a MIET elnöke néha egymásnak is ellentmondva beszélt a Nőről.

Kedei Zoltán, a legidősebb a megkérdezettek közül, bevallotta: régimódi ember. Bár idealizálja a nőket, számára meglátni és megszeretni egy pillanat műve, mégis úgy véli, a nőnek otthon a helye. Mint ahogy a „mostanában oly gyakori” válásokról is a nőket teszi felelőssé – bár ezt így szó szerint nem mondta ki, de fejtegetéseinek ez volt az üzenete. Szerinte a nők karriert építenek, van jövedelmük, és már nem függnek a férfiaktól, tehát könnyebben kiléphetnek egy házasságból. „Nincs türelem, megértés, a nő bármikor leléphet” – vélekedett-

Ezzel a véleménnyel szemben Szász Attila nem tartja tragédiának a válást. A főszerkesztő-helyettes szerint ugyanis sokkal fontosabb a szabadság. Szerinte annak, hogy kétszáz évvel ezelőtt nem volt olyan sok válás, az a magyarázata, hogy akkor a nők létfenntartási gondok miatt nem hagyhatták ott a férjüket. „Tehát nem szerelemből, vagy türelemből nem váltak, hanem mert nem volt más lehetőségük” – magyarázta az újságíró. Ki mit lát a Nőben? – hangzott el a kérdés. Kedei is és Szász is az anyát, az élettársat és a saját lányát látja.

Az ideális nő kiegyensúlyozott – mondta Birtalan István, aki ugyanakkor bevallotta: kevés a tapasztala, hiszen még nem nős, és még tartós kapcsolata sem volt. De azért úgy gondolja, egy nőnek a kiegyensúlyozottság mellett nem árt, ha intelligens, és némi varázslat is szorul belé. Nagy Miklós Kund rádióriporterként, újságíróként számos interjút, beszélgetést készített nőkkel. Elmondta: azt nem tudja elfogadni, ha a nők az idő múlása ellen visszataszítóan védekeznek, nem tudnak „szépen” megöregedni.

Az ideális nő és az a nő, akivel a hétköznapjaikat élik a férfiak, nem mindig egyezik – ami lehet, hogy nem is olyan nagy baj, hiszen a legtöbben azt gondolják, hogy „fogadjon el engem így, ilyennek” – hangzott el a beszélgetésen, amelyen a teremben ülő nők kérdéseket tettek fel a férfiaknak, és a saját véleményüket sem titkolták el. 

Kimaradt?