Alkotmányos az orvosok havi extrajuttatásáról rendelkező törvény

Elutasította kedden az alkotmánybíróság a kormány óvását azzal a törvényi előírással kapcsolatban, amely az egészségügyi alkalmazottaknak havonta fizetendő, ösztönző extrajuttatásokról rendelkezik. 

A taláros testület egyöntetűen úgy szavazott, hogy a 2006/95-ös törvényt módosító jogszabály megfelel az alaptörvény előírásainak. A döntés végleges - áll az alkotmánybíróság közleményben. 

A kormány idén júliusban emelt alkotmányossági kifogást a parlament által előző hónapban elfogadott jogszabály ellen, amely arról rendelkezett, hogy legfeljebb két minimálbérnek megfelelő összegű extrajuttatásban részesíthetők az orvosok tevékenységük ösztönzése céljából. A törvény azt is előírja, hogy a helyi közigazgatási szervek is hasonló összegű juttatásokkal honorálhatják az egészségügyi személyzet munkáját. 

Alkotmányossági kifogásában a Cioloş-kabinet többek között arra hivatkozott, hogy a közszférában dolgozók béréről kizárólag a 2010/284-es törvény hivatott rendelkezni. Óvásában indokként hozta fel, hogy bár a rendelkezés jelentős - idén 3,2 milliárd lejes, 2017-be pedig 5,5 milliárd lejes - többletköltséget jelentene az államkassza számára, a parlament nem jelölte meg a finanszírozásához szükséges költségvetési forrást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?