Több ezer rendőri állás: sokan kutyás járőrök lennének Székelyföldön

Hatalmas a túljelentkezés a meghirdetett rendőri állásokra Székelyföldön: Hargita és Kovászna megyében háromszoros, Maros megyében pedig hatszoros a túljelentkezés. A legnépszerűbb állásnak a kutyavezetői bizonyult. Szép számban nők is jelentkeztek a rendőriskolát vagy hasonló képzést nem feltételező állásokra. 

Hargita megyében összesen 74 rendőri állást hirdettek meg a vidéki és városi rendőrőrsökön. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség sajtószóvivője a Maszolnak elmondta, csíkszeredai székhelyükön 243-an nyújtották be jelentkezési iratcsomójukat. Közforgalmi rendőri állásból 9-et, közrendőriből 62-öt hirdettek meg többek között. 

A jelentkezési preferenciák szerint kilencen városi környezetben, ketten pedig falun szeretnének kutyás rendőrök lenni. A közrendészeti osztályon 79-en lennének falusi, 118-an pedig városi rendőrök. A forgalomirányító posztokon is nagy a túljelentkezés, a már említett 9 helyre 33-an jelentkeztek. 

A bejutási eredményeket később teszik közzé. Jelenleg zajlik a jelentkezők pszichológiai vizsgálata, majd ezt követik a további tesztek: novemberben a pályázók fizikai erőnlétét vizsgálják, ezt követi az írásbeli teszt. A felvételi utolsó szakaszában személyes interjún is részt kell venniük a jelentkezőknek. „Tulajdonképpen örvendetes számunkra, hogy ekkora a túljelentkezés, mivel így van, akikből válogatni, és nagyobb valószínűséggel valóban rátermett rendőrökkel gyarapodik az állomány” – mondta Gheorghe Filip. Itt és itt olvashat arról, pontosan hogyan zajlanak a próbák. 

Háromszéken sok nő pályázik

Háromszéken háromszoros túljelentkezés van a meghirdetett rendőri állásokra - tájékoztatta a Maszolt Nicoleta Marin. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője elmondta, a 44 meghirdetett állásra a pénteki határidőig 152 külsős jelentkezett, egyes állásokra többszörös a túljelentkezés, így lesz akikből válogatni, amennyiben a jelentkezők teljesíteni tudják a három próbálból álló felvételi kritériumait. 

Háromszéken városi környezetbe, azaz Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Barótra és Bodzafordulóra 17 rendőri állást szeretnének külsősökkel betölteni, ezekre összesen 72-en pályáznak. A vidéki rendőrőrsökön 23 szabad állást hirdettek meg, ezekre 62 jelentkező van. Emellett 4 rendőrkutya-vezetői állást is hirdettek, ezekre volt a legnagyobb érdeklődés, összesen 18-an próbálják megszerezni ezt az állást - mondta Nicoleta Marin. Tájékoztatása szerint két állást hirdettek tartalékállományba helyezett rendőrök számára is, de mindössze egy tiszt jelentkezett.

A szóvivő elmondta, a háromszéki lányok, asszonyok körében is népszerű volt a rendőrségi toborzó, hiszen a jelentkezők egyharmada, szám szerint 45-en a szebbik nem képviselői. Ugyanakkor a háromszéki rendőri állásokra jelentkezők korosztálya rendkívül széles: a 18 évestől az 50 évesig minden korosztály képviselteti magát. 

Nicoleta Marin elmondta, hétvégén már megszervezték az első próbát, azaz a jelentkezőket pszichológiai teszteknek vetették alá, ennek eredményeit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. Ezután következik a sportpróba, majd az írásbeli vizsga, így november közepén zárul a toborzás. 

Maros megyében hatszoros a túljelentkezés

Maros megyében is nagy a túljelentkezés, 389 személy jelentkezett az állásokra - tájékoztat a Krónika. Andreea Pop, a Maros megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az arányokat tekintve itt a két rendőrkutya-vezetői munkára a legnagyobb a túljelentkezés, tizenhárman szeretnének hatósági ebekkel dolgozni. A 25 városi közrendészeti helyre 150 külsős nyújtotta be iratcsomóját, míg a 27 vidéki közrendészi állásra 153-an jelentkeztek. A közlekedésrendészi munka is vonzó, a 13 helyre 73-an jelentkeztek a pénteki határidőig. 

Csaknem 250-en jelentkeztek a Szatmár megyei rendőrség által meghirdetett 50 állásra - derül ki a rendőrség vasárnapi közleményéből. A vidéki őrsökön betöltendő 37 közrendőri állásra 169 személy pályázik, a városon felszabadult 6 közrendőri állásra pedig 37-en jelentkeztek. Négy kutyás járőrt is alkalmaz a felügyelőség - ezekre a helyekre 24-en nyújtották be jelentkezésüket, a közlekedésrendészet által meghirdetett 3 állásra pedig 18-an pályáznak - adja hírül a közlemény. A Szatmár megyei rendőrség ebben az évben már tartott egy toborzót, amelynek nyomán 50 személyt alkalmaztak.​

A rendőrök alig több mint 1 százaléka kisebbségi

Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője korábban a Maszolnak elmondta, az országos rendőrállománynak mindössze töredéke, 1,25 százaléka tartozik valamely nemzeti kisebbséghez. Azzal, hogy sok a magyar pályázó,  most lehetőség van arra, hogy ezen javítsunk. Romániában a 2011-es népszámlálás adatai szerint az ország lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak. 

A versenyvizsga feltételei között nem szerepel, hogy a magyarok által is lakott településeken a rendőrnek ismernie kell a kisebbség nyelvét, ezért fontos az, hogy ezeket az állásokat magyarul is tudók töltsék be - mutatott rá Ádám Gábor. Minden megyében pontosan felsorolják, hogy mely településeken vannak üres rendőri állások, így pontosan lehet tudni, hol jelent előnyt a közösség számára, ha a jelentkező beszéli a nyelvüket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?