Hat választott tisztségviselő mandátumát vonta vissza az ANI

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) visszavonta hat választott elöljáró mandátumát, akiket három évre eltiltottak a köztisztség viseléstől érdekellentét vagy összeférhetetlenség miatt - tájékoztat az intézmény közleménye. 

Az ANI közleménye szerint hét személy tisztségének visszavonását kérték az illetékes intézményektől, közülük hat kérésnek helyt adtak a kormányhivatalok, illetve megyei vagy helyi tanácsok. A szóban forgó köztisztviselők 2016 - 2020-os időszakra érvényes mandátumát annak ellenére hagyták jóvá, hogy a 2010/176-os törvény 25. cikkelye értelmében nem vállalhattak semmiféle köztisztséget.

Összeférhetetlenség miatt visszavonták Mihai Mihăeşteanu Marin, az Olt megyei Sprâncenata polgármestere, Ion Iancu, a Prahova megyei Gornet-Cricov alpolgármestere, Pîrvu Pîrvu, a Constanţa megyei Tuzla helyi tanácsosa, Vasile Paşca, a Szatmár Megyei Tanács tanácsosa, Constantin Croitoru, a Teleorman megyei Crîngeni helyi tanácsosa, valamint Nicolae Drăghici, a Vâlcea megyei Glavile helyi tanácsosának mandátumát. A Botoşani megyei Mitoc község alpolgármestere, Sorin Scutariu esetében az ANI érdekellentétet állapított meg, a helyi tanács azonban titkos szavazással elutasította az alpolgármester funkciójából való felfüggesztésének gyakorlatba ültetését.

Az ANI leszögezi, mindent meg fog tenni, hogy Sorin Scutariu ellen foganatosítsák a szankciókat. 

Kimaradt?