Ezt üzeni Dacian Cioloș a holokauszt áldozatainak romániai emléknapján

A romániai holokauszt áldozataira való emlékezés lehetőséget ad arra, hogy elgondolkozzunk az ország történelmének sötét fejezetein - olvasható Dacian Cioloş kormányfő hétfői, a holokauszt áldozatainak romániai emléknapja alkalmával megfogalmazott üzenetében

A miniszterelnök Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint minden évben október 9-én kerül sor a romániai holokauszt áldozataira való megemlékezésre. Idén van a bukaresti legionárius pogrom, a jászvásári pogrom és a transznisztriai deportálások 75. évfordulója is. Az emlékezés ugyanakkor a múlt leckéinek megtanulását is jelenti, vélekedett a kormányfő, hogy ehhez hasonló tragédiák semmilyen körülmények között, soha ne ismétlődhessenek meg. 

„Egyetlen film vagy könyv sem tudja visszaadni a deportáltak fájdalmát” - jegyzi meg Cioloş közleményében, hozzátéve, hogy a holokauszt túlélőitól tanulhatjuk meg a legjobban, miért van szükség a szélsőséges, rasszista, antiszemita, diszkrimináló megnyilvánulások teljes kiirtására. Ehhez nagy szükség van az oktatásra, a fiatalok helyes tájékoztatására a történtekről, ezért a történelemtankönyvekben helyet kell kapnia a Holokauszt Romániában fejezetnek - szögezte le a miniszterelnök. 

Amint írja, Románia 2004-től erőfeszítéseket tesz, hogy eleget tegyen a romániai holokauszt tanulmányozásával foglalkozó nemzetközi bizottság ajánlásainak, 2016-ban pedig a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöki tisztségét is ellátja. Romániában a 2004-es évi 672/5-ös kormányrendelet értelmében október 9-e, a transznisztriai zsidók 1941-es deportálása kezdetének dátuma a holokauszt emléknapja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?