Raed Arafat: a rezidensvizsga fölött eljárt az idő

A fiatal orvosokat a szakmától elriasztó, idejétmúlt gyakorlatnak nevezte a rezidensvizsgát a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségének (DSU) vezetője, Raed Arafat, aki részt vett szombaton a Marosvásárhelyen zajló Gyógyszer-gazdaságtani és Egészségügyi Menedzsment Konferencián.

"A rezidensvizsga fölött már eljárt az idő, lassan el kellene kezdeni más megoldást keresni helyette, főleg azokon a területeken, amelyeken szakemberhiány van. Románia az egyetlen ország, amely hat év egyetem után kiszorítja a pályáról a fiatal orvost, ha az nem veszi sikerrel a rezidensvizsgát. Lehet, hogy aznap éppen fájt a feje, nem érezte jól magát, azért nem teljesített jól. De nem kellene elfelejteni, hogy orvosi diplomája van. És akkor jönnek más országok, befizetnek nekik egy-egy nyelvkurzusra, és vizsga nélkül felveszik őket a rezidensképzésre. (...) Évről évre több száz orvost veszítünk el így" - fogalmazott Raed Arafat.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy Olaszországban nagyon sok orvos vonult nyugdíjba az utóbbi időben, így most az ország nem csak egészségügyi asszisztenseket, hanem orvosokat is toboroz, és várhatóan sok fiatal romániai szakember fog jelentkezni felhívásaikra.

Arafat szerint az ország személyzeti politikájáért felelős személyeknek meg kellene érteniük, hogy sokkal rugalmasabb és előreláthatóbb rendszerre van szükség. A DSU vezetője szerint a rezidensvizsgának egyfajta beszélgetésből, interjúból kellene állnia, majd félévente, évente fel kellene mérni a fiatal orvos tudását, mint ahogyan az Németországban vagy Magyarországon történik – írja az Agerpres.

Kapcsolódók

Kimaradt?