Törvény követelne olcsó üdítőket a cseh kocsmákba

Füstmentes és olcsó üdítőket kínáló éttermeket vezetne be Csehországban törvényi úton Leoš Heger egészségügyi miniszter, hogy alternatívát kínálnjon az alkohollal szemben.

szinespiakA cseh egészségügyi tárca által előkészített törvényjavaslat tartalmazná azt az előírást, miszerint minden alkoholt árusító helyen legalább egy olyan alkoholmentes italt is a kínálatban kell tartani, mely ugyanannyira drága, vagy egyenesen olcsóbb, mint a legolcsóbb alkohol – közölte az idnes.cz portál. A tulajdonosok egyébként a legegyszerűbb módon ezt úgy oldhatják meg, hogy a kínálatba felveszik az ingyen osztogatott csapvizet is.

Amennyiben a cseh parlament elfogadja a törvényt, 31 ezer eurós szankcióval sújthatják azt a szórakozóhelyet, amely nem tesz eleget az előírásoknak. Az intézkedéssel párhuzamosan nőnek a fiatalkorúak alkoholfogyasztása kapcsán kiszabott büntetések: ha egy 18 éven aluli személyt kiszolgálnak a kocsmákban, az 39 ezer eurós büntetéssel jár, a 15 éven aluliak alkohollal való kiszolgálását pedig ennek is a kétszeresével büntetik. A javaslat értelmében minden zárt helyiségben betiltanák a dohányzást.

Kimaradt?