Változik a tanárok véglegesítő vizsgája

Több pontban is változik a tanárok véglegesítő vizsgája. 

A tanügyminisztérium hivatalos oldalán közzétett módszertan szerint 2017-ben a vizsgára április 20-én kerül sor. Az írásbelit két felmérés előzi meg, amelyek kizáró jellegűek: vizsgálják, hogyan teljesít a tanár az osztályban, továbbá kíváncsiak arra, mi áll a szakmai portfóliójában. Hogy mi kerüljön a portfólióba, itt böngészheti

Azok a tanárok, akik a  2016-2017-os tanévben kezdik meg tanári karrierjüket, csak a kizáró jellegű felméréseken vehetnek részt, írásbelizni egy éves tapasztalattal a hátuk mögött, 2018-ben mehetnek.

Annak a pedagógusnak sikerül a véglegesítője, aki a három próbából megszerzni a nyolcas átlagot. Minden próbán az átmenő jegy a hetes. 

Az írásbeli vizsgát egyszerűsítették: három témakör helyett kettőből mérik fel a tanárokat. A feladatlap 60 százalékát a szaknak megfelelő témakörből, 30 százalékát módszertanból állítják össze, a jegy 10 százaléka a megjelenését jár. A dolgozatokat két tanár javítja, az egyiknek egyetemi tanárnak kell lennie. 

Az eredményeket április 25-én függesztik ki, fellebbezni aznap és a rá következő nap lehet. A véglegesítő vizsgánál - akárcsak az érettséginél - eltörölték azt a korábban bevett gyakorlatot, hogy amennyiben az eredeti jegy és az óvás jegye között 1 jegy, vagy annál kisebb a különbség, nem módosítják a minősítést. A szaktárca felhívja a figyelmet arra, hogy az előbbi esetben az óvás jegye lesz a végleges jegy. A végleges eredményeket április 30-án közlik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?