Az igényes építészetet népszerűsítik Marosvásárhelyen

Milyen lehetne a Poklos patak medre, ha azt az építészekre bíznák? Vagy milyenné vált egy szürke, unalmas, még a ’60-as évekből fennmaradt, évek óta nem használt ipari épület? Hogyan lehet egy vidéki családi házból panziót kialakítani? –ilyen és hasonló kérdésekre kap választ, aki megtekinti a Romániai Építészkamara Maros megyei Területi Fiókja által szervezett kiállítást Marosvásárhelyen, a Színház téren, a Luxor galériában.

A tárlaton bemutatott fotókon és tervrajzokon a várost átszelő Poklos patak medrének színesebbé tétele mellett irodaház külső- és belső átalakítása, idősek otthona berendezése, falusi turizmust szolgáló panzió kialakítása, strand és kezelőközpont korszerűsítése, lakóház modernizálása, kastély felújítása látható, illetve szobabútor, nappali szoba berendezése, régi ipari épület használhatóvá tétele, lakóház funkciójának megváltoztatása, manzárdosítás, amfiteátrum építése a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, az ákosfalvi polgármesteri hivatal új épülete. A színes ötleteket ismertető kiállítást kiegészítik a város különböző részeiben elhelyezett térbútorok: más-más alapanyagból készült padok, székek, ülőalkalmatosságok.

A kiállítás célja, hogy népszerűsítse az építészetet és az építészt, a közvélemény figyelmébe ajánlva az építész szerepét a társadalomban. A rendezvénnyel a szervezők a minőségi építészetet szeretnék előtérbe helyezni, párbeszédet generálva a legújabb építészeti és városrendezési munkák kapcsán, remélve, hogy sikerül építő jellegű kapcsolatot teremteni a közösség és az építészek között. A kiegyensúlyozott életkörnyezet kialakításában fontos szerepe van az építésznek, a helyes szakmai eljárásnak, a minőségi építkezési anyagoknak – hangzott el a kiállítás megnyitóján. 

A tárlat a szakközönség – építészek, építész gyakornokok, építészhallgatók  – mellett a közigazgatási elöljáróknak, országos intézmények képviselőinek is szól, akik közrejátszanak az épitészeti munkák engedélyezési folyamatában, az oktatási szakintézmények diákjainak és egyetemistáinak, akik a minőségi épített környezet iránt érdeklődnek, illetve a nagyközönségnek, akit érdekel az épített környezete.

A tárlatot Marosvásárhely után Segesváron, Szászrégenben, Szovátán,  Dicsőszentmártonban és Marosludason is bemutatják.

Kimaradt?