Márciusban sem lesz döntés a schengeni csatlakozásról?

Előfordulhat, hogy a márciusi EU-csúcson sem születik döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról – írta kedden brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva a novinite.com. Az angol nyelvű bolgár portál a szófiai közszolgálati rádióra hivatkozva azt állítja: a „komplikált romániai politikai helyzet" az oka az újabb csúszásnak.

A híradásból nem derül ki, mitől „komplikált" a romániai politikai helyzet.schengen

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa március 7-én ülésezik első alkalommal az ír elnökség mandátuma alatt. Az ülés napirendjén szerepel Románia és Bulgária schengeni csatlakozása is. A bolgár rádió szerint a kérdés több európai ország – elsősorban Hollandia nyomására – lekerülhet a napirendről.

A bolgár sajtó már korábban írt arról, hogy az ír EU-elnökség számára nem prioritás a két ország schengeni csatlakozása. Az európai ügyekért felelős ír miniszter, Lucinda Creighton csak annyit mondott, támogatják az uniós csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését Szerbiával.

A bukaresti belügyminisztérum schengeni csatlakozásért felelős főosztályvezetője nem tartja hitelesnek a bolgár sajtó értesüléseit. Marian Tutilescu a ziare.com-nak nyilatkozva azonban elismerte, hogy Hollandiának és Németország továbbra is fenntartásokkal kezeli a román csatlakozást. Szerinte a döntés elsősorban a romániai igazságszolgáltatás helyzetéről szóló, soron következő brüsszeli jelentés tartalmától függ majd.

Kimaradt?