Ioan Gyuri Pascu halála: mulasztásra gyanakszik az ügyészség

Az ügyészség is vizsgálja Ioan Gyuri Pascu halálának körülményeit, miután felmerült a gyanú, hogy a népszerű színész és zenész mulasztás vagy gondatlanság miatt vesztette el életét – írja vádhatósági forrásokra hivatkozva a Mediafax.

A bukaresti törvényszéki ügyészek kiérték a halálesettel kapcsolatos orvosi iratokat a fővárosi mentőszolgálattól és a törvényszéki orvostani intézettől, emellett több személy kihallgatását tervezik.

Az eddigi információk szerint elsősorban az a mentőorvos kerülhet bajba, akit hajnali fél négykor hívtak ki a színészhez. A szakember szerint Pascunak pánikrohama volt, ezért egy erős altatót adott be a betegnek.

A mentőszolgálat vezetője, Alis Grasu szerint a beosztottja azt állította: kórházba akarta utalni a színészt, aki ezt visszautasította. A gond az, hogy az elutasítást a szabályok szerint Pascunak vagy valamelyik hozzátartozójának írásban kellett volna rögzítenie. Ilyen írásos nyilatkozata az orvosnak nincs, ezért a mentőszolgálat vezetőjének tájékoztatása szerint a fegyelmi bizottság elé fog kerülni.

Több egészségügyi szakember – köztük Raed Arafat, a SMURD alapítója – azt is az orvos szemére veti, hogy nem végzett el EKG-vizsgálatot a betegen. Ez ugyan nem kötelező ilyen esetekben, de megmenthette volna Pascu életét. Arra kérdésre, hogy az orvos helyében elvégezte volna-e az EKG-vizsgálatot, a mentőszolgálat vezetője azt nyilatkozta a sajtónak: „én igen, de én túlzottan is alapos vagyok ilyen esetekben”.

Mint ismert, a Ioan Gyuri Pascuhoz  másodszor is kihívták a mentőket. Akkor egy SMURD-egység szállt ki, amelynek mentőorvosa már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A kórbonctani jelentés szerint a színésznek szívrohama volt.

Az ügyben az Orvosi Kamara is hivatalból vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy műhiba okozta-e Pascu halálát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?