Családnevünk gyakoriságát tárja fel egy interaktív program

Nem csak azt tudhatjuk meg, mennyire elterjedt vezetéknevünk az országban, de azt is, hogy hol fordul elő legsűrűbben. Mindezt egy Kolozsváron informatika szakon tanult diák, Florin Lipan érdekes projektjén keresztül, egy interaktív térkép segítségével.

Nem csak azt tudhatjuk meg, mennyire elterjedt vezetéknevünk az országban, de azt is, hogy hol fordul elő legsűrűbben. Mindezt egy Kolozsváron informatika szakon tanult diák, Florin Lipan érdekes projektjén keresztül, egy interaktív térkép segítségével.kovacs masolat

florin lipan Az ötlet egy régi National Geographic magazin számából származik, amely az Egyesült Államok térképét közölte annak területén leggyakrabban előforduló nevekkel, szép színes ábrákkal és magyarázatokkal ellátva, és akkor gondolt arra, hogy mennyivel jobb lenne, ha ez interaktív is volna.florin lipan

A minap nyilvánosságra hozott program 130 ezer különböző, összesen 2 700 000 családnevet tartalmaz 3 800 településről, ezeket online telefonkönyv segítségével gyűjtötte össze a diák, aki jelenleg Berlinben él mérnökként.

„Nem szándékszom üzletet csinálni belőle, mindössze érdekesnek találtam összehozni egy ilyent. Közben sok mindent felfedeztem. Meglepett például, hogy a legtöbb Moldovan nevű nem Moldvában él, hanem Erdélyben” – mesélte Florin a transilvanialive.ro-nak.

A térképen Románia mai területi egységeinek leggyakoribb neveit lehet megtekinteni. A keresőbe pedig beírhatjuk saját családnevünket is, és a térképen rácsodálkozhatunk, hol és milyen számban élnek még névrokonaink.

 

Kimaradt?