Nem változik a főügyészek kinevezési procedúrája

Az államfő múlt heti felvetése ellenére nem változik legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének kinevezési procedúrája – szögezte le hétfőn este közleményben a Monica Pivniceru vezette igazságügyi minisztérium.

Mint ismert, Traian Băsescu a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) legutóbbi ülésén jelentette ki, hogy szerinte az alkotmány 134. cikkelye értelmében legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének személyére a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) és nem az igazságügyi minisztériumnak kellene javaslatot tennie.mona

Jelenleg a főügyészeket az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki, a CSM véleményezésével. Az alkotmány 134. cikkelye így szól: „A Legfelsőbb Bírói Tanács javaslatokat tesz Románia elnökének a bírák és az ügyészek kinevezésére, a gyakornokok kivételével, a törvény feltételei között”.

A minisztérium szerint az államfő gondolatmenetéből az következne, hogy az eddigi összes vezető tisztségben lévő ügyészt és bírót alkotmányellenesen nevezték ki. Az alkotmány idézett cikkelye ugyanis nem a bírák és ügyészek vezetői tisztségbe történő kinevezésére, hanem bírákká és ügyészekké történő kinevezésükre vonatkozik.

Kimaradt?