Lemond mandátumáról Gabriel Oprea szenátor

Lemond szenátori megbízatásáról Gabriel Oprea, akit a korrupcióellenes ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsít - ezt maga Oprea jelentette be a Facebook-oldalán. 

Klaus Johannis államfő felkérte pénteken a volt belügyminisztert, hogy mondjon le parlamenti tisztségéről, miután a szenátus a hét elején elutasította az ügyészség azon kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene. A felsőház döntése nagy felháborodást váltott ki, csütörtökön több ezer ember vonult utcára emiatt.

A politikust gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják az ügyészek, amiért tavaly októberben a konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett. Az ügyészség szerint Oprea jogtalanul használt rendőröket konvoja felvezetésére.

Oprea már csütörtökön kérte, hogy a szenátus ismételje meg a szavazást, de nem volt egyértelmű, hogy a házszabály szerint ez törvényes lenne. A Facebookon közzé tett pénteki bejegyzésében, közölte, nem akar a mentelmi jog mögé bújni, és mivel a szavazás megismétlése vitatott, ezért döntött a lemondás mellett. Jelezte, jövő héten fogja benyújtani lemondását, amely attól kezdve lép érvénybe, hogy a felsőház is tudomásul veszi.

Az Oprea-ügyben pénteken Klaus Johannis bírálta a szenátorokat és a pártokat, amelyek  - mint mondta - továbbra sem hajlandók elfogadni, hogy jogállamban valakinek az ártatlanságáról vagy bűnösségéről csak az igazságszolgáltatás ítélkezhet. Johannis szerint ezt a problémát tartósan a választók oldhatják meg úgy, hogy szavazataikat nem a  korrupt jelölteket indító pártokra adják. A parlamenti választások december lesznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?