Ismét tüntetnek a honatyák „szuperimmunitása” ellen

Péntek délutánra ismét tüntetést hirdettek a fővárosban, amiért a szenátus hétfőn nem vonta meg Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes mentelmi jogát, így a vádhatóság nem indíthat ellene eljárást gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A tiltakozás este hat órakor kezdődik az Egyetem téren.

Mint arról már beszámoltunk, csütörtökön több városban, többek között Kolozsváron is az utcára vonultak a polgárok, hogy felkérjék a honatyákat, vessenek véget az immunitás gyakorlatának. A tiltakozók szerint az a parlament, amely védőbástyát von egy olyan honatya köré, aki visszaélt hatalmával, többé már nem képviseli a szavazópolgárokat.

A tüntetésről bővebben itt olvashat.

A korrupcióellenes ügyészség szeptember elsején vádolta meg a volt belügyminisztert. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettes tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott, és életét vesztette.

A vádhatóság a szenátus hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás lefolytatásához, mivel a volt miniszter képviselői mandátummal rendelkezik, így mentelmi joga van. A felsőház jogi bizottsága támogatta a mentelmi jog megvonását, ám hétfőn a plénum másképpen szavazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?