Román lapok: Victor Ponta a PNL utáni időkre készül

A bukaresti lapok szerint Victor Ponta az USL felbomlása esetére, a liberális partnerekkel való esetleges szakításra készülve akar jó kapcsolatokat ápolni az RMDSZ-szel, és ezért nevezett ki magyar tisztségviselőket a kormányzat második vonalában.

A hazai médiában élénk visszhangot váltott ki a kormányfő azon bejelentése, amely szerint Frunda György lesz az egyik személyes tanácsadója. Azt is az RMDSZ felé tett gesztusként értelmezték, hogy a statisztikai hivatal ideiglenes vezetésével az RMDSZ által támogatott Geréd Beatrix alelnököt bízta meg, és megmaradhat tisztségében Király András, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.ponta-antonescu

Az Adevărul szerint a PSD pártelnöke a liberális partnerek követeléseit próbálja visszanyesni, arra emlékeztetve őket, hogy a PSD-nek nem hiányzik túl sok szavazat ahhoz, hogy - az RMDSZ és a kisebbségi frakció szavazataira támaszkodva - a liberálisok nélkül is meglegyen a parlamenti többsége.

A Hotnews hírportál elemzője azt sem tartja kizártnak, hogy Ponta a 2014-es magyarországi választások fényében próbálja megelőzni az erdélyi magyarság politikai elszigetelődését és radikalizálódását. A szerző szerint a kormányfő azt szeretné elérni, hogy az erdélyi magyarság ne érezhesse azt: képviselet nélkül maradt Bukarestben, mert ebben az esetben "tálcán kínálnák Orbán Viktornak" az erdélyi magyar szavazatokat.
A Hotnews szerint számítani lehet arra, hogy a Fidesz támogatását élvező Tőkés László az autonómia és föderalizmus jelszavaival radikalizálja az erdélyi magyarokat, akik közül sokan már magyar állampolgársággal és választójoggal is rendelkeznek.

Kimaradt?