KRESZ: módosítanák a településeken belüli sebességhatárokat

Megváltoztatná a gépjárművek településeken belüli sebességhatárait Sorin Bota szociáldemokrata szenátor. Ezért módosító javaslatot nyújtott be a közlekedésrendészeti szabályzatot (KRESZ-t) jóváhagyó 2016/187-es törvényhez.

A honatya tervezete szerint a személygépkocsi településeken belüli legnagyobb megengedett sebessége 70 km/h-ra, más járműveké 60 km/h-ra nőne. Ugyanakkor azt is javasolja, hogy a gyalogátjárók közelében sebességkorlátozásokat vezessenek be.

A politikus azzal indokolja a módosításokat, hogy a sebességhatárok növelésével kevesebb lenne a torlódás, lerövidülnek az autóutak, és a balesetek száma is csökkenne.

Korábban hasonló törvénymódosító tervezetet nyújtott be Márton Árpád képviselő is. Az RMDSZ-es politikus azt javasolja, hogy ne legyen érvényes a települések teljes területen a lakott területeken alkalmazott 50 km/h-s sebességkorlátozás. Szerinte így az országos és megyei utak mentén fekvő helységekben elkerülhetőek a torlódások.

A képviselő tervezete szerint a sebességkorlátozás a település határától az első útkereszteződésig lenne érvényes, ha ezt nem jelzi tábla másként. Ugyanakkor lakott területen kívül legtöbb három kilométeres szakaszon lehetne korlátozásokat bevezetni, csak ha ezt útjavítások vagy az útviszonyok indokolják.

Kapcsolódók

Kimaradt?