Johannis kétszínűséggel vádolt „egyes európai vezetőket”

El kell kerülni az uniós törésvonalak elmélyülését a pénteken Pozsonyban kezdődő EU-csúcson - fogalmazott csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő, aki - nevek említése nélkül - kétszínűséggel vádolt „egyes európai vezetőket”.

„Brüsszelben mindenki szépeket mond az Európai Unióról, annak a jövőjéről. Aztán ugyanezek az államfők és miniszterelnökök hazautaznak és homlokegyenest mást nyilatkoznak: minden sikertelenségért, minden belföldi gondjukért az EU-t hibáztatják. Ez így nem mehet tovább” – fogalmazott Klaus Johannis. Hozzátette: a populista és szélsőséges pártok előretörése ezzel a kétszínűséggel is magyarázható. 

A brexit utáni első, immár 27 tagállam részvételével megrendezett EU-csúcson Johannis az európai intergráciű elmélyítése mellett száll síkra. Szerinte ezt úgy lehet elérni, ha rugalmasabbá teszik az uniós döntéshozatalt és visszanyerik a polgárok bizalmát. 

 Románia kész kivenni részét a biztonság erősítését és az európai védelmi ipar felélesztését célzó kezdeményezésekből. Románia be akar kerülni a schengeni övezetbe és eurózónába, része akar lenni az unió „kemény magjának", mert meggyőződése, hogy csak az erősebb integráció hozhat megoldást Európa válságaira - hangoztatta Johannis.

Az államfő kifejezte reményét, hogy a pozsonyi csúcstalálkozón elkezdődik, az európai közösséget megalapozó Római Szerződés aláírásának jövő márciusi 60. évfordulójáig pedig be is fejeződik az a közös munka, amelynek során megszülethet a megújult, hiteles, pragmatikus és egységes Európai Unióhoz vezető közös stratégia.

Kimaradt?