Elhatárolódott Kovács Péter a Kína kisebbségpolitikáját méltató Borboly Csabától

FRISSÍTVE:Elhatárolódott pénteken az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter Hargita Megye Tanácsának elnökétől, aki jó példának tartja, ahogy Kína az etnikai kisebbségeit tiszteli.

Borboly Csaba Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Területre, Hargita megye testvérrégiójába érkezett másfél napos látogatásra. Csütörtökön a tartomány fővárosában, Jincsüanban tartott Sister City Forum nevű rendezvényen vett részt, ahol a megyei önkormányzat sajtóirodájának közleménye szerint kijelentette: amiatt is fontosnak tartja ezt a 2005 óta tartó testvérkapcsolatot, ahogyan Kína az etnikai kisebbségeit tiszteli.

„Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nem az RMDSZ álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Ha csak a tibeti helyzetet tekintjük, akkor nem lehet azt állítani, hogy Kína tiszteli az etnikai kisebbségeit. Ez akkor lesz igaz, amikor maguk a kisebbségek állítják ezt. Ugyanez a helyzet Romániában is: az állam hivatalos álláspontja szerint az ország egy kisebbségvédelmi modell. Ezzel mi, magyarok nem tudunk egyetérteni!” – idézte pénteken Kovács Péter álláspontját a Transindex.

Annak a híre egyébként, hogy Borboly Csaba modell értékűnek tartja a kínai kisebbségpolitikát, a magyarországi sajtóba is eljutott. Csütörtök este az Index portál A székelyek visszasírják Ceaușescut? címmel közölt erről írást. Szerzője emlékezteti az erdélyi magyar politikust arra, hogy Tibetben vagy Hszincsiangban szisztematikusan elnyomják a helyi etnikai és vallási kisebbségeket.

FRISSÍTVE: "Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton kíván pontosítani a sajtószolgálatunk által 2016. szeptember 8-án kiadott közlemény kapcsán, amely a kínai Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Területen, Hargita megye testvérrégiójában mondott beszédét idézi, sajnálatos módon pontatlanul. Mivel nem kísérte el sajtós ninghsziai útjára a megyeelnököt, sms-ben és telefonon folyt a kommunikáció, ami félreértéshez vezetett. Borboly Csaba ezúton is hangsúlyozza: az iránti elismerését fejezte ki a jincsüani rendezvényen mondott beszédében, ahogyan a huj muzulmán közösség kérdését Ninghszia tartományban megoldotta a kínai állam" – közölte Borboly Csaba sajtóirodája..

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?