Munkaügyi miniszter: nem szakad meg a gyereknevelési támogatások folyósítása

A kormánynak nem áll szándékában megszakítani a gyereknevelési támogatások folyósítását, és nem is akar sürgősségi rendelettel módosítani a törvényen, a parlament feladata felülvizsgálni a jogszabályt – jelentette ki hétfő este a Digi24 televízióban a munkaügyi miniszter.

Dragoș Pîslaru  néhány órával azután nyilatkozott erről, hogy a minisztérium közleményben jelezte: a gyereknevelési támogatások jelenlegi rendszerében súlyos aránytalanságok vannak, és a juttatásokra fordított havi 70 millió lej 20 millió lejjel több, mint a betervezett költség. Ez hosszabb távon ellehetetleníti a törvény alkalmazását.

A miniszter elmondta, a tárca csak fel akarta hívni a figyelmet a rendszer hiányosságaira. „Nem akarjuk visszaállítani a támogatások felső határát. Csak rá akartunk mutatni arra, hogy a kifizetések meghaladják a tervezett költségeket. A törvényhozók dolga levonni a következtetéseket és esetleg módosítani a jogszabályon” – fogalmazott Pîslaru.

A munkaügyi miniszter keddi közleménye szerint július elseje után 129 226 anyuka és 13 764 apuka folyamodott gyereknevelési támogatáshoz. Jelenleg a havonta kifizetett egyenkénti juttatások átlagösszege 1404 lej, a legkisebb Suceava megyében (1182 lej), a legnagyobb Bukarest első kerületében (2445 lej).

Mivel a támogatás jövedelemarányos, a minisztérium adatai szerint akad olyan kismama, aki 35 ezer eurónak megfelelő összeget kap havonta. A juttatások kifizetésére fordított költségvetési keret egyharmadát 242 személynek, az arra jogosultak mindössze 0,17 százalékának folyósítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?