Négylábú kedvenceket vonultattak fel Marosvásárhelyen

Kicsik és nagyok, feketék, fehérek, foltosak, tarkák, sima szőrűek, vagy göndörök; valamennyi jól fésült, jó mozgású és tud viselkedni, nem csak Romániából, de szerte a nagyvilágból érkezett Marosvásárhelyre, hogy összemérje tudását, ügyességét, jólápoltságát a többiekkel – körülbelül ilyen egy kutyakiállítás egy kívülálló számára, aki azért fizet 16 lejt, hogy a marosvásárhelyi Ligetben megcsodálhassa a kedvenc négylábúakat.

„Az idén az előző éveknél kevesebb számú a jelentkező, de a mennyiséggel szemben, erősebb a minőség” – nyilatkozott Kelemen Atilla állatorvos, az elbíráló bizottság tagja, a kutyaversenyek szakértője, bírája. A nemzetközi kutyás szövetség több mint 450 fajt tart nyilván, azok közül szombaton és vasárnap kétszáznál is több kutya fordul meg Marosvásárhelyen – ezt is a szakértőtől tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy ahhogy, hogy egy kutya megméretkezhessen a versenyen elsősorban törzskönyvezettnek kell lennie, aztán jó tenyész-alomból kell származnia, a ring-dresszírozása is kiváló kell legyen.

Manapság már nem mindig a tulajdonos vezeti be a négylábúját a ringbe, erre profi felvezetők is vannak, akik arra törekszenek, hogy a kutyát a lehető legelőnyösebb oldaláról mutassák be. A bíró azonban igyekszik kiszúrni annak hibáit – mondta Kelemen. Az állatot a sztenderdhez viszonyítják, ahhoz, hogy „milyennek kell lennie” egy adott fajon belül, illetve nemenként és korcsoportonként is ellenőrzik. Minden fajtagyőztesnek a legjobb ellenkező nemét is díjazzák, vagyis, ha egy kan nyer, akkor abban a fajtában a legjobb szukát is díjazzák, vagy fordítva.

Hogy miért jó a kutyának a verseny, vagy a versenyeztetés – ez megosztja az embereket. Vannak olyanok, akik azt tartják, hogy állatkínzás ilyen versenyekre, kiállításokra hordozni az állatot. „Az én kutyám itt valamennyit túltenné, de nem akarom versenyeztetni” – mondta egy látogató. Más viszont úgy tartja, minél több díjazást kap a kutyája, annál értékesebbek lesznek a leszármazottai is.

A kutyások ilyenkor válogathatnak a számtalan kutyakozmetikum, eledel,  játék, öltözék, takaró, párna, derékalj, házikó közül. Voltak olyan kutyák, amelyeket gyerekkocsihoz hasonló kocsiban hoztak, másokat erre a célra kialakított utánfutókban, vagy a gépkocsiban. A kisméretű kutyákat általában ölben vitték a versenyszőnyegig, a nagyobbakat árnyékban tartották. Sok kisgyerekes család kilátogat az eseményre, bár az idén nem csak a kutyák, de az érdeklődők is kevesebben voltak az előző évekhez képest.

A versenyek győzteseit szombat este a marosvásárhelyi várbasn fogják díjazni egy erre az alkalomra készült szórakoztató műsor keretében.

Kimaradt?