Botrány a Legfelsőbb Bírói Tanács tisztújító ülésén

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) tisztújítási procedúrájának megismétlését kéri a CSM bírói részlege, miután a hazai igazságszolgáltatás szakmai testülete pénteki ülésén elnökké választotta Oana Schmidt Hainealát.

A bírói tanács kilenc ügyészből és kilenc bíróból áll. Haineală az első ügyész a CSM történelmében, aki megszerzi a testület elnöki tisztségét; a választáson tíz szavazatot kapott, ellenjelöltje, Mircea Aron pedig nyolcat.oana-schmidt-haineala

A szabályzat értelmében ha a tanács élére ügyész kerül, az alelnököt a bírák soraiból kell megválasztani. Erre a tisztségre Alina Ghica, a testület eddigi elnöke adta le az ülésen a jelölését, ám a szükséges tíz helyett csak nyolc szavazatot kapott. Három bíró ugyanis kivonult az ülésről arra hivatkozva, hogy nem volt idejük tanulmányozni jelölt alelnöki programját.

Az ülésen patthelyzet alakult ki, mivel Ghicán kívül nem akadt más jelölt a bírák részéről az alelnöki tisztségre. A CSM bírói részlege szerint ezt a helyzetet csak a tisztújítás megismétlésével lehet feloldani. Végül az a döntés született, hogy egy későbbi időpontban az alelnök megválasztását ismétlik meg.

Kimaradt?