Október elsejétől megemelik az orvosi ügyeletért járó juttatást

Az ügyeleteket vállaló orvosok október elsejétől sokkal több pénzt kapnak a pluszmunkáért, mint eddig. A juttatások 42 százaléktól 90 százalékig terjedően növekednek. A hétvégi ügyeletekért egészen szép összeg jár.

Erről a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet rendelkezik. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter példákkal illusztrálta a jogszabály előírásait. E szerint egy klinikán dolgozó, húsz éves tapasztalattal rendelkező általános orvos nettó 1200 lejt kap majd egy hétvégi ügyeletért. A munkanapokon teljesített ügyeletért nettó 800 lej jár.

Az ügyeletért járó juttatások az orvos szakmai tapasztalatával egyenes arányban emelkednek októbertől. Így például egy rezidens orvos 42 százalékkal több pénzt kap, mint eddig, a nagy tapasztalatú szakemberek pedig 90 százalékkal többet.

Egy egészségügyi szakszervezet felmérése szerint a hazai orvosok 76 százaléka 36 óránál is többet tölt folyamatosan ügyeletben, ezért a rendszer jelenlegi formájában nem fenntartható. A szakszervezetek korábban hetekig egyeztettek az egészségügyi minisztériummal a juttatások emeléséről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?