Egymásnak ment Voiculescu és Kelemen

„Etnikai terrorizmussal" vádolta csütörtök este Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke Kelemen Hunort, miután az RMDSZ szövetségi elnöke a hvg.hu-nak adott év eleji interjúban a román politika rákos daganatának nevezte az üzletember-politikust.

A magyarországi portál többek között az RMDSZ és Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői közötti tavalyi koalíciós tárgyalásokról kérdezte Kelement. Ezen a találkozón az USL a szövetség kormányra emelésének feltételéül szabta, hogy ne módosuljon az alkotmány 1-es cikkelye, amely szerint Románia „egységes és oszthatatlan nemzetállam".kelemen

„Ez volt az a pont, ahonnan nem mehettünk tovább. A nemzetállammal kapcsolatos kételyeinket számtalanszor elmondtuk. Románia nem nemzetállam, ez az állapot egyes román politikusok vágyálma lehet legfeljebb" – fejtette ki az interjúban Kelemen, aki szerint a tárgyalásokon az USL vezetői „politikai hűségesküt, szimbolikus önfeladást" vártak el az RMDSZ-től a közös kormányzásért cserében.

A riporternek arra a kérdésére, kik voltak azok a román politikusok, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy az RMDSZ kormányra lépési feltétele a nemzetállami státus elfogadása legyen, a szövetségi elnök kijelentette: „a liberális vezér, Crin Antonescu és a román politika rákos daganata, a konzervatív párt alapítója, Dan Voiculescu".

Dan Voiculescu csütörtök esti nyilatkozatában elismerte, hogy a tárgyalásokon maga volt az, aki ezt a feltételt támasztotta az RMDSZ-nek. „Közöltem velük, hogy az alkotmány 1-es cikkelye nem képezheti alku tárgyát" – fogalmazott.voiculescu

Szerinte a személye ellen irányuló kijelentésével Kelemen Hunor „etnikai gyűlölködésre és intoleranciára" buzdított. Úgy fogalmazott: az RMDSZ elnökének szavai erkölcstelenek és törvénytelenek.

„Kelemen Hunornak ezt a kijelentését -- ha valóban elhangzott – az etnikai terrorizmus egyik formájának lehet tekinteni. Csibi Barnának ahhoz a gesztusához hasonlítható, hogy szimbolikusan felgyújtotta Avram Iancu bábuját Csíkszeredában" – mondta Voiculescu.

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy Voiculescu „régi darab” a román politikában, Ceauşescu pénztárosa volt, a Konzervatív Párt alapítója és legbefolyásosabb embere, Románia egyik leggazdagabb embere. Az övé az Intact Media Group, ami politikai befolyásolás szempontjából a legerősebb média tröszt. Ezt Voiculescu a választások előtt azoknak ajánlja fel, akik politikai pozíciókat biztosítanak érdekcsoportjának. A Konzervatív Párt elnöke bizonyítottan a Szekuritáté besúgója volt, jelenleg egy bűnvádi per is zajlik ellene. A per számára negatív végkifejletét úgy akarja elkerülni, hogy bár szenátorrá választották, még mindig nem tette le a parlamenti esküt.

Kimaradt?