Kelemen Hunor közzétette az RMDSZ–USL-megállapodást

Igéretemhez híven, itt, az RMDSZ honlapján tesszük közzé azt az október elején aláírt elvi megállapodást, amelynek minden szavát, minden mondatát ma is vállalom - jelentette be csütörtökön délután feltöltött videóüzenetében Kelemen Hunor. Az RMDSZ szövetségi elnöke korábban a hvg.hu-nak adott interjúban megelőlegezte, hogy még ezen a héten nyilvánosságra hozza a Szociál-Liberális Szövetséggel (USL) kötött választások előtti megállapodást.hunor

A megállapodás szerint a felek közösen támogatták volna Victor Pontát a kormányalakításban, az RMDSZ pedig parlamenti mandátumaival arányosan vett volna részt a kormányzásban és a kormányzati struktúrában. A felek vállalták, hogy a 2012 és 2016 közötti kormányzati ciklusban támogatják az alkotmány módosítását, valamint Románia közigazgatási átszervezését, ez utóbbit úgy, hogy figyelembe vegyék a különböző régiók „hagyományait, kultúráját és történelmét”.

Emellett a felek kötelezettséget vállaltak arra is, hogy támogatják azokat a törvényjavaslatokat, amelyek rendezik a nemzeti kisebbségek kulturális jogait. A megállapodás szerint biztosítani kellett volna azt is, hogy a dekoncentrált, valamint egyéb megyei és helyi intézmények élén a magyar lakosság számarányával egyező arányban legyen magyar vezető.

A megállapodás szövege kitér a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar nyelvű oktatására is. A felek vállalták, hogy a különálló intézetek/főtanszékek létrehozása révén megalakítják „a magyar tanulmányi vonalat” a román és magyar oktatók által szeptember 22-én aláírt megállapodásnak megfelelően.

A felek vállalták azt is, hogy konzultálnak egymással minden olyan kérdésben, amely a magyar kisebbség nyelvi, kulturális, oktatási jogaival, valamint az oktatási törvénnyel - főként annak a nemzeti kisebbségekre vonatkozó fejezetével - kapcsolatosak.

„Meggyőződésem, hogy a romániai magyar nemzeti közösség szülőföldön való boldogulásához, közösségi jogainknak a kivívásához, jövőépítéséhez és biztonságához minél több politikai eszközt kell használnunk. Ezt fogjuk tenni 2013-ban is a párbeszéd, az együttműködés keresésével. Kivánom Önöknek, hogy 2013 békés boldog esztendő legyen minden magyar ember, minden magyar család számára" – zárta videoüzenetét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Kimaradt?