Kilenc személy rekedt a szolcsvai Búvópatak barlangjában

Kilenc személy rekedt hétfőn délután a szolcsvai Búvópatak barlangjában egy árhullám miatt. A Fehér megyei készenléti felügyelőség egységei akadálymentesítették a Torockói-hegységben található barlanghoz vezető utat, a hegyimentők és a kolozsvári Salvaspeo barlangi mentői pedig a bent rekedtekkel tartja a kapcsolatot. FRISSÍTÉS: Kolozsvári barlangi mentőknek hétfőn késő este sikerült kihozniuk a bentrekedt francia turistákat és romániai barlangászokat - közölte a Mediafax hírügynökség.

 

A készenléti felügyelőség tájékoztatása szerint a kilenc fős csapatban van két tapasztalt barlangász is, akik jól ismerik a szolcsvai Bűvópatakot. “A barlang kialakítása lehetővé teszi, hogy a bent rekedtek biztonságban átvészeljék az árhullámot” – mondta el a Mediafax hírügynökségnek Alina Marescu, az ISU szóvivője.

A Mediafax emlékeztet, hogy hat évvel ezelőtt 3 személy rekedt a szolcsvai Búvópatak barlangjába, ahonnan csak egy 16 órás mentőakció révén sikerül őket kihozni.

A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben található egyetlen védett barlang. A mellékjáratokkal együtt a barlang teljes hossza 2022 m. A bejárattól mintegy 350 méterre levő csodák termében az állandó légáramlatok hatására érdekes elferdült sztalagtitok, úgynevezett anemolitok keletkeztek. A Csodák termének sajátos mikroklímája van, sokszor a levegő hőmérséklete 20 C fok fölé is emelkedik, ami a barlangokban ritka jelenség. A barlangban nagyszámú denevérpopuláció is él

Kimaradt?