Újra kell tárgyalnia a Mikó-pert a legfelsőbb bíróságnak

A Mikó-per január 15-i ploiești-i tárgyalásán Markó Attila kérvényezni fogja, hogy ügyüket helyezzék át a legfelsőbb bíróságra – mondta a maszol.ro-nak csütörtökön a frissen megválasztott parlamenti képviselő, a per egyik vádlottja.

Tájékoztatása szerint a kérést az indokolja, hogy a törvény szerint a képviselők és szenátorok ellen indított pereket csak a legfelsőbb bíróság tárgyalhatja. „Ez azt is jelenti majd, hogy a legfelsőbb bíróság nem folytatja, hanem újratárgyalja a dossziét, vagyis elölről kezdődik a peres eljárás” – magyarázta Markó.marko

Felvetésünkre leszögezte: a bűnvádi dossziét nem választják szét, mindhárom vádlott ügye a legfelsőbb bíróság elé kerül. „Ugyanannak a restitúciós bizottságnak voltunk a tagjai, felelősségünk szolidáris. Ezért ügyünket csakis együtt tárgyalhatják” – fogalmazott a képviselő.

Mint ismert, első fokon a buzăui bíróság a restitúciós bizottság két tagját, Markó Attilát és Marosán Tamást három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, míg Silviu Clim három éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért visszaszolgáltatták a református egyháznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét. A vádlottak fellebbeztek, a következő tárgyalást január 15-én a ploiești-i táblabíróságon tartják.

Legkésőbb január 27-ig maradhat az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) élén Markó Attila államtitkár. A politikus elmondta, a két tisztség összeférhetetlensége miatt parlamenti mandátumának érvényesítése után számított harminc napon belül az egyik posztjáról le kell mondania, és ő a képviselői megbízatást választotta. A DRI élére az RMDSZ javasolhat új vezetőt. „Amint az RMDSZ dönt az utódomról, azonnal lemondok az államtitkári tisztségemről” – mondta a maszol.ro-nak Markó.

 

Kimaradt?