Munkagépek zuhantak a marosvásárhelyi Poklos patakba

Egyelőre keresik a felelősöket, illetve egymásra mutogatnak az érintett hivatalok képviselői azért, hogy két munkagép a Poklos patak medrébe zuhant csütörtökön Marosvásárhelyen.

A marosvásárhelyi Poklos patak medrét készült kitakarítani egy kotrógép, amelyet egy húsztonnás daru próbált leereszteni a mederbe az Arató utcai hídjáról, amikor a híd járdája leszakadt és a két munkagép a patakba zuhant.

A parton állt egy teherautó is, amelynek a szemét és hulladék elszállítása lett volna a feladata. Csakhogy a lezuhanó daru és a munkagép a teherautót is maguk alá temették. A járműben és a munkagépben ülő személyek kisebb karcolásokkal megúszták.

A helyszínre érkező városi rendőrség a vízügyi hivatalt tette felelőssé, hogy amiért ráengedte a hatalmas gépeket a hídra. A patak-medrének tisztítását elrendelő vízügy azzal védekezett, hogy máskor is hasonlóképpen járt el, és baleset eddig nem történt. Különben sincs semmiféle jelzés a hídon, hogy azon nem állomásozhat jármű, vagy, hogy a híd veszélyes lenne – replikázott az érintett hivatal egyik alkalmazottja.

A Marosvásárhelyt átszelő Poklos patakot évente kitakarítja a vízügyi hivatal, holott ez nem lenne a feladata, a törvény szerint ugyanis annak a közigazgatási egységnek kell a folyómedrekről, azok tisztaságáról gondoskodnia, ahol azok átfolynak. De mivel ezt – a vízügyesek szerint – a polgármesteri hivatal nem tette meg, ők vállalták a rendszeres takarítási munkálatokat. Ezek úgy történtek eddig, hogy egy daru leeresztette a mederbe a kotrógépet, az a lerakódásokat és szemetet a teherautóra rakta, majd a munka végeztével a daru kiemelte onnan.

Vannak, akik azzal magyarázzák a híd beszakadását, hogy a tavasszal a polgármesteri hivatal a járda burkolatát kicseréltette, az aszfaltot feltörte és úgynevezett piskótakővel rakatta le.

Egyelőre kivizsgálást kezdeményeztek, a hidat pedig fele szélességében lezárták a forgalom elől. 

Kimaradt?