Három napos lesz a tizenegyedik Csángó Túrós Puliszka Fesztivál

A tizenegyedik Csángó Túrós Puliszka Fesztivál idén először három naposra bővült. Augusztus 26-án, pénteken este a Magyar adás retró bulival nyitja meg a rendezvényt.

A közel fél évszázados műsor aranyszalagtárából válogatta össze zenei felvételei legjavát. A ’70-es, ’80-as évekből a legendás Metropol, a Fortuna, a Mikron, a Garabonciás, továbbá Bokor Ildkó, Győri Klára, Kiss Éva vagy Panek Kati dalai szerepelnek a válogatásban, amelyeket a régi magyar adás szerkesztői, zömében Boros Zoltán zenei szerkesztő, volt főszerkesztő készített és rögzített. Ezek a klipek képileg és hangilag is felújításra szorultak, így váltak ma is nézhetővé, élvezhetővé.

A szombat hagyományosan a sportversenyek és koncertek napja. A bicikli- és a futóverseny mára nagy népszerűségnek örvend, a gyönyörű gyimesi környezet a lehető legjobb helyszín a hasonló megmérettetések számára. A délután a szórakozásé: a Fásy Mulató, illetve az X Faktor befutott énekesei mulattatják a közönséget, este pedig a Bojtorján koncertezik.

Vasárnap hajnalban fúvószenekar ébreszti a falut, majd Böjte Csaba atya mond szentmisét a Fatányáros Panzió udvarán. 11 órától indul az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő puliszka főző verseny. 15 órától a néptáncé a színpad, sorra lépnek fel a hagyományőrző együttesek, énekesek, zenészek. Így a Fölszállott a pávából ismert Vrencsán Anita, Antal Adorján, illetve a Kesice is színpadon lesz. Természetesen a híres gyimesi táncokat idén is a Hidegségi Hagyományőrző Néptánccsoport mutatja be, Prezsmer Fülöp vezetésvel. Ám a hidegségiek mos vendég-fellépőkkel társulnak: a temesvári Bokréta citerásaival közös előadást terveznek. A 2003-ban megalakult Bokréta citerásai a Magyar adás meghívására érkeznek a fesztiválra. A citeracsoport számos hazai és nemzetközi fesztivál díjazottja. Irányítójuk a Bokréta Néptánccsoportot is létrehozó Szabó Ferenc tanító bácsi.

A Hidegségi Hagyományőrző Együttes és a temesvári Bokréta citeracsoport közös fellépéséről a a Magyar adás filmet is készít, Én citerán, te gardonyon címmel. Vsárnap este a Székely Góbék szórakoztatják a közönséget, majd a hagyományos utcabál és a tűzijáték zárja a háromnapos fesztivált.

A rendezvény idején szabadtéri vetítés folyik a Magyar adás archívumából. Az 1973-ban megtartott első Csángó Fesztivál és egy 1974-es gyimesi lakodalom mellett számos, a ’70-es években rögzített csángó dal lesz látható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?