Tizenháromezer orvos hiányzik a hazai egészségügyből

Legalább 13 ezer orvossal kevesebb dolgozik a román egészségügyben a szükségesnél az egészségügyi szakemberek kivándorlása miatt – derült ki a Mediafax szerdai összeállításából.

E szerint az ország összes megyéjében orvoshiány van. Akad olyan állás az egészségügyben, amelyet háromszor is meghirdetnek, de nincs jelentkező. A kórházak így kénytelenek a jelenlegi orvosaik túlóráztatásával pótolni a szakemberhiányt. A kormány pedig csak tehetetlen szemlélője a jelenségnek.

„Hatalmas gondot fog okozni az orvosok tömeges elvándorlása. Akadnak városok, ahol teljes egészségügyi szakterületek nincsenek lefedve” – ismerte el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. Sokatmondó adat, hogy csupán Kolozs megyében 211 orvos fordult 2015.ben az orvoskamarához a külföldi munkához szükséges iratokért.

Egyikük, egy kolozsvári fogorvos egy darabig egy magán-, majd pedig egy iskolai rendelőben dolgozott. Oana Todea 2014-ben, 39 évesen, kétgermekes anyaként döntötte el, hogy külföldön keres munkát. Egy franciaországi városban, Maconba kapott állást, és családostul kitelepedett.

„Harminckilenc évesen a szüleim anyagi segítségére szorultam. Nem volt autónk, a hozzátartozóinknál nyaraltunk, és fizettük a nyirkos lakásunk részleteit” – idézte fel a kolozsvári fogorvos a Mediafaxnak. Tájékoztatása szerint Franciaországban az állami egészségügyi biztosító fizeti a szokványos fogkezelés árának 70 százalékot, a fennmaradó 30 százalékot pedig a páciens magánbiztosítása állja. „E rendszer nélkül a franciáknak is olyan elhanyagoltak lennének a fogaik, mint a romániaiaknak” – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?