Merénylet a fogyasztók egészsége ellen

Az egészségügyi előírások betartását, az ételek minőségét, szavatossági idejét, összetevőit vizsgálta több napon keresztül az állategészségügyi és az élelmiszer-biztonsági igazgatóság Bukarestben. Az eredmények lesújtóak voltak, és feltételezhető, hogy más városokban sem lennének jobbak.

A hatóságok munkatársai a fővárosi 6. kerületben egy élelmiszeripari komplexumban 17 élelmiszeripari egységet – élelmiszerboltot, élelmiszerraktárt, egy catering-céget – ellenőriztek. Akcióik során számos törvényszegést, az egészségügyi normáktól való eltérést állapítottak meg. Sokfelé lejárt szavatossági idejű, rosszul, hiányosan felcímkézett élelmiszer-termékeket találtak, az élelmiszerraktárakban sem tartották be a kötelező higiéniai szabályokat, nem lehetett pontosan kimutatni az élelmiszerek beszerzési útját, rosszul tárolták a hús- és tejtermékeket, élelmiszertermékek szállítására nem alkalmas, engedéllyel nem rendelkező járműveket használtak.

A vizsgálat során egy élelmiszer-raktárat bezártak, közel 2000 kiló húst (halat, baromfimájat,  zúzát, húskészítményt, tejet és tejterméket) kivontak a forgalomból. Összesen csaknem 12 ezer lej értékben küldtek élelmiszertermékeket a megsemmisítő állomásokra.

A termékek idő előtt megromlanak

A tapasztalt hiányosságok nyomán 18 büntetést osztottak ki, ezek összege meghaladta a 280 ezer lejt, egyetlen nap alatt. Ugyanakkor felfüggesztették egy élelmiszerüzlet tevékenységét, egy másikat pedig véglegesen bezártak. Egyszersmind a bemutatott állategészségügyi dokumentumok elemzése nyomán felfüggesztették egy hústrancsírozó és -csomagoló egység tevékenységét, és bevonták egy hűtőraktár működési engedélyét.

Az ellenőrök megállapították, hogy az élelmiszeripari komplexum súlyos strukturális hibákkal rendelkezik, amelyek nem teszik alkalmassá élelem forgalmazására. A raktárak nem hőszigeteltek, az üzletekben a hőmérséklet nem egyszer meghaladta a 30 Celsius fokot, nincs megfelelő szellőztetés, így a termékek még a szavatossági határidő lejárta előtt megromlanak, emellett a higiéniával is komoly bajok mutatkoztak.

Az ellenőrök megállapítása szerint a komplexumban működő gazdasági egységek nem felelnek meg az elemi  fokozott élelmiszer-biztonsági követelményeknek, sok esetben egyenesen merényletet jelentenek a fogyasztók egészsége ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?