Tízezer gyászoló jelenlétében végső nyugalomra helyezték Anna címzetes királynét

Több mint tízezer gyászoló kíséretében szombaton örök nyugalomra helyzeték Anna címzetes királynét Curtea de Argeșen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén. Mihály király elhunyt feleségének koporsója az új ortodox székesegyház kriptájában kapott helyet.

Az ortodox és a romai katolikus gyászszertartás a székesegyház előtt zajlott, hogy senki se zárjanak ki, Anna királyné földi maradványait viszont a szűk család kíséretében vitték le a kriptába.

A Svájcban elhunyt címzetes királyné hamvai kedden érkeztek a királyi családnak csaknem egy évtizede visszaszolgáltatott Peleș kastélyba, ahol - a nyilvánosság kizárásával - a rokonok és közéleti személyiségek vehetnek búcsút tőle. A koporsót szerda este szállították át Bukarestbe, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotába: itt két napon át bárki leróhatja kegyeletét a címzetes királyné ravatalánál.

A temetés szombaton a királyi palotában vette kezdetét, ahonnan a gyászmenet Curtea de Argeșre kísérte Anna földi maradványait.

A svájci rezidenciáján leukémiával kezelt Mihály király nem tudott jelen lenni a temetésen, mert orvosai szerint nem tudta volna elviselni az utazással járó fizikai és a gyászszertartással járó lelki megpróbáltatást.

A 92 éves korában múlt héten elhunyt Bourbon Anna pármai hercegnő 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután a román uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról. Annát így valójában nem koronázták meg, de sokan uralkodóként tisztelik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?