Viharriadót és árvízkészültséget rendeltek el Székelyföldön is

Elsőfokú viharriadót bocsátott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország dél-keleti részére. A riasztás, amely csütörtök este 10 órától péntek reggel 10 óráig tart, Kovászna megyét is érinti.

A "besárgázott" megyékben villámlással, heves széllökésekkel kísért esőzésre lehet számítani, néhol jégeső is előfordul. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, helyenként akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.

A meteorológusok szerint csütörtökön további lehűlés várható az ország nyugati, központi és északi felében, a dél-keleti térségben kánikulára figyelmeztetnek. Pénteken főleg Erdélyben, Olténiában és a Déli-Kárpátok zónájában várható vihar, a hőmérséklet jelentősen lecsökken.

Szerdán sok háztartás maradt villanyáram nélkül Hargita megyében - tájékoztat a Marosvásárhelyi Rádió az Agerpresre hivatkozva. Csíkszentmártonban este 258 háztartásban szakadt meg az áramellátás az ítéletidő miatt. A Hargita megyei katasztrófaelhárítás szóvivője szerint három transzformátorházat károsított meg a kedvezőtlen időjárás, ezért szakadt meg az áramellátás. Egységeik azonnal a helyszínre siettek, és dolgoztak a hibaelhárításon – tette hozzá Alina Ciubotariu.

Az Országos Hidrológiai Intézet több Hargita, Kovászna, Brassó, Bákó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Neamţ megyei folyóra is elsőfokú árvízkészültséget rendelt el csütörtökön. A készültség csütörtök este 6 órától péntek délután 4 óráig tart.  

Kimaradt?