Szakrális maratont tartanak Erdély több megyéjében

A keresztény értékekre és a békére hívja fel a figyelmet a Csíksomlyói Civil Kezdeményezés azzal a maratonnal, amely Erdély több megyéjében is közös futásra, illetve biciklizésre hívja a testiekben erősödni, lelkiekben gazdagodni vágyókat. A maratonokat, egy kivételével, augusztus 14-én, vasárnap szervezik meg.

Az egyház, a civilek és a politikum összefogásával létrejött kezdeményezés számos eszmét tűzött zászlójára. Az eseménnyel felhívnák a figyelmet az összefogás fontosságára Európa népei között, az európai keresztény gyökerekre, az üldözött szír keresztényekre, a „társadalmi megújulás” helyett a személyes megújulás fontosságára, az Irgalmasság Szentévére, valamint a kereszténység hagyományának jelent és jövőt formáló erejére – ismertették sajtótájékoztatójukon a maraton szervezői.

A maraton résztvevői a Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Szatmár megyében található célopontok felé szaladnak vagy tekernek. Csíksomlyóra számos útvonalon keresztül, Csíkszeredából például Alcsík, Felcsík és Szentegyháza felé, majd onnan vissza is indulnak csapatok. Sepsiszentgyörgyről két csapat indul Csíksomlyóra. A másik célpont Mikháza, ide Korondról, illetve Marosvásárhelyről startolnak a sportolni vágyók. A Szatmár megyében található Kaplonyba Szatmárnémetiből futnak és tekernek, a Brassó megyei Zajzonba szintén a megyeszékhelyről kezdik a maratont. A háromszéki verseny célpontja a Perkő-kápolna, ahová Kézdivásárhelyről futnak, illetve tekernek. Ezt a maratont egy héttel később, augusztus 20-án tartják, mert a kápolnának ekkor van a búcsúja.

„Az embernek hittel kell elindulnia a kihívások felé. A sport a meditációban segít, hiszen a megélt lelki élet és a testi épség szorosan összekapcsolódik. A szakrális maraton hozzájárul a teremtett világ megőrzéséhez, az érkezési helyek a kultúra, a hit őrzői, nemzeti hovatartozásunk megerősítői” – fogalmazott P. Urbán Erik ferences szerzetes, a Csíksomlyói Civil Kezdeményezés képviseletében.

A szakrális maratont több helyi önkormányzat, valamint Hargita Megye Tanácsa közösségi fejlesztési társulásán keresztül támogatja. Borboly Csaba, tanácselnök a megyében hasonló kezdeményezések elősegítéséhez tervezett biciklis, illetve túraútvonalak kiépítésére, fejlesztésére tett ígéretet. A maraton által képviselt európai keresztény értékekre is kitért: hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a keresztény kultúrájú Európa alapvető értékeire, és fel kell hívni a fiatalok figyelmét arra, kik vagyunk, mi európaiak, hiszen a radikalizálódás is fiatalok körében megy végbe a legkönnyebben.

A szakrális maraton szervezői mindenkit biztosítanak, hogy korosztálytól függetlenül bárki bekapcsolódhat, hiszen ez nem verseny, hanem zarándoklat. Ugyanakkor az útvonalak többsége megyei besorolású utakon található, a forgalmasabb szakaszokon pedig a résztvevők biztonságára is figyelnek. 

A szakrális maraton programjáról, útvonalakról, célpontokról és az eszmeiségről a https://szakralismaraton.ro/ oldalon lehet tájékozódni.

Kimaradt?