Băsescuék nem támogatnák a bizalmatlansági indítványt

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem támogatja a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány ellen beterjesztendő esetleges bizalmatlansági indítványt – közölte hétfő este Eugen Tomac.

A PMP ügyvezető elnöke arra reagált, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kilátásba helyezte a Cioloș-kabinet megbuktatását.

Tomac elmondta, a PSD szándékait komolytalannak tartja, mert a szociáldemokraták államtitkári és helyettes államtitkári szinten jelen vannak a kormányban. „Ha a PSD valóban nem támogatja ezt a kormányt, akkor vissza kellett volna hívnia a tisztségviselőit” – idézte a Mediafax a politikust.

Tomac ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a PMP is elégedetlen a Cioloș-kabinettel. Elsősorban azt rótta fel a szakértői kormánynak, hogy nem hajt végre valós reformokat az egészségügyben.

Mint korábban megírtuk, az RMDSZ szintén elégedetlen a kormánnyal. Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, a Cioloș-kabinet rászolgált egy bizalmatlansági indítványra, és nyitott arra, hogy erről tárgyaljon a PSD-vel. Hozzátette, azt szeretné, hogy megbuktatása esetén is a szakértői kormány irányítsa korlátozott jogkörökkel az országot a parlamenti választásokig.

A jelenlegi parlamentben 356 képviselő és 157 szenátor van, a kormány megbuktatásához 257 szavazatra van szükség. Az indítványt várhatóan a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is támogatja majd, de a PSD-nek és az ALDE-nek az RMDSZ-szel együtt is csak 254 szavazata van. Így a bizalmatlansági indítvány csak akkor lehet sikeres, ha a nemzeti kisebbségek képviselői vagy a függetlenek is támogatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?