A bírák szövetsége szerint Románia nem nevezhető működő jogállamnak

Egy olyan ország, amelyben a titkosszolgálatokat is  bevonják az állami tisztségviselők és igazságszolgáltatási vezetők kinevezésébe, nem nevezhető működő jogállamnak - szögezte le a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) Klaus Johannis államfőhöz intézett, csütörtökön közzétett nyílt levélben.

A bírák érdekvédelmi szervezete éles hangon bírálta az elnököt amiatt, hogy nem válaszolt érdemben azoknak a politikusoknak, akik a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) az igazságszolgáltatásra gyakorolt állítólagos befolyását sérelmezték. 

Múlt héten ugyanis két - egymással is rivalizáló, a parlamenti küszöb átlépésében reménykedő - kisebb párt vezetője, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, a szabadelvű ALDE, és Traian Băsescu volt államfő, a jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke is visszaéléssel vádolta a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) és a SRI-t, mondván, hogy a korrupcióellenes harcot valójában politikai célokra, a "kényelmetlen politikai ellenfelek" ellen használják, jogtalanul felülírva a demokratikusan megválasztott intézmények döntéseit.

Băsescu szerint Románia „maffia-állammá változott", amelyben a SRI és a DNA minden civil ellenőrzés alól elszabadult. Amikor Tăriceanu felhívást intézett az államfőhöz, tisztázza, hogy megalapozottak-e a hivatali elődje által megfogalmazott súlyos vádak, Johannis azzal vágott vissza, hogy a Romániában a jogállam működik, és nem valami hiteles, amikor ezt olyanok kérdőjelezik meg, akik ellen bűnvádi eljárás folyik.

A bírák egyesülete szerint éppen az ilyen, "minden kritikát elutasító" nyilatkozatok bizonyítják azt, hogy "Romániában nem működik a demokratikus szabványok szerint a jogállamiság". Az UNJR szerint Johannisnak kötelessége lett volna komolyan venni és kivizsgálni a figyelmeztetést, függetlenül attól, kitől származik, mint ahogy a DNA sem tekinthet el azoktól a feljelentésektől, amelyeket elítéltek, vagy gyanúsítottak tesznek. "A SRI igazságszolgáltatásra gyakorolt befolyása roppan súlyos vád, erre nem válasz az, hogy Ön kinyilatkozza, márpedig a jogállam működik" - írta nyílt levelében a civil szervezet.

Az UNJR felszólította az államfőt, hogy az alkotmányosság őreként tisztázza: milyen jogszabály alapján ellenőrzi a SRI kinevezésük előtt az igazságszolgáltatás vezető tisztségeire, és a legfelső bírósági tagságra pályázó jelölteket.

Kimaradt?