Băsescu: rossz ötlet decemberre halasztani a parlamenti választásokat

Nem tartja jó ötletnek Traian Băsescu volt államfő a Cioloș-kormány által előterjesztett két időpontot – december 4. vagy 9. – a parlamenti választások megtartására.  Szerinte meg kellene vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a voksolást még november végén megejtsék.

Traian Băsescu szerint mindkét javasolt dátum eléggé problémás: december 4-e azért nem jó mert ünnepek között – a december elsejei nemzeti ünnep és Mikulás-napja – között van, december 11-e pedig csak 8 nappal előzi meg a parlament mandátumának december 19- i lejártát. „Nem hagyhatjuk az országot parlament nélkül” – fogalmazott a volt államfő szerdán. Hozzátette: nem kizárt, hogy a Központi Választási Iroda csak december 19-én hirdet végleges eredményeket.

Daniel Constantin, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) társelnöke egy hete állt elő azzal a javaslattal, hogy a honatyák mondjanak le mandátumukról annak érdekében, hogy előrehozott választásokat tarthassanak október vagy november folyamán. Érvelése szerint a kormán által javasolt két dátumon nagyon alacsony lenne a résztvételt. 

Kimaradt?