Megsimogatták öt hegység gerincét az EKÉ-sek

Az időjárás és az Ég is kegyelmeibe vette az Erdélyi Kárpát Egyesület borszéki, jubileumi Vándortáborát: se eső nem esett, se baleset nem történt. Értékelőt kértünk a táborparancsnoktól, véleményt a szervezőktől és résztvevőktől.

Jubileumokban dúskált a legnagyobb erdélyi civil szervezet, az Erdélyi Kárpát Egyesület idei Vándortábora. A Vándortáborban a szervezet 125. jubileumát ünnepelték és a választott helyszín, Borszék, idén az ipari borvízpalackozása 210. évfordulóját ünnepli. Ehhez járult hozzá érdekességként, hogy a táborba összesen 1501-en jelentkeztek be – és közöttük az éppen 1500. regisztráló, maga a bukaresti magyar nagykövet, Zákonyi Botond volt.

„Küldtünk a nagykövet úrnak egy meghívót, és egyszer csak bejelentkezett: napokig túrázott Borszék környékén a túravezetőnkkel, nagyon jól érezte magát” – részletezte a Maszolnak Vadász Szatmári István táborparancsnok, a szervező Gyergyói EKE elnöke.

A statisztikák szintjén egyébként a tábor résztvevőinek fele magyarországi, fele pedig erdélyi természetkedvelő volt. Legidősebb egy 82 éves kolozsvári hölgy volt, aki a legnehezebb túrák egyikét is büszkén kipipálta. A legifjabb EKE-táborozó egy háromhónapos csíkszeredai kislány volt – tudtuk meg.

A tábor rekordokat döntött a napi túrák résztvevői számában is: az önmagában is rekordszámú 70 túravezető, naponta több mint 1100 túrázót vitt szét a Borszékről elérhető 5 hegy gerincén.

Képgalériánkban látszik, milyen is lehet, amiről a táborparancsnok beszélt: túránként 120-150 résztvevő simogatta körbe Borszéket és környékét.

A borszéki Síközpont aljában kialakított táborhelyről a parancsnok úgy véli: nyaranta Borszék városa itt nyugodtan kialakíthatna íjásztáboroknak, vagy erdei iskoláknak is ideiglenes táborhelyet, mert a környék rendkívül alkalmas ehhez, a sípálya vendéglője pedig adott a helyszínen. Vadász-Szatmári jelezte: ez nem csupán ötletelés, hanem hatalmas turisztikai potenciál van abban, hogy, miként erre a helyszínválasztás közben döbbentek rá: Borszék az egyetlen hely a Kárpát-medencében, ahonnan öt hegységbe lehet túrákra indulni. Ugyanis innen elérhetők a Gyergyói-havasok, a Kelemen-havasok, a Besztercei-havasok, a Csalhó-hegység és a Hagymás-hegység túravonalai is.

Borszék: a nyugalom birodalma

Vadász-Szatmári István számára ez volt a 15. Vándortábor, de - mint mondja - egyiken sem volt ekkora a nyugalom. Ezt Borszék hangulatának tudja be. A táborvezető kiemelte: a főtámogató Hargita Megyei Tanácsa mellett a Borszéki Polgármesteri Hivatal és Mik József polgármester segítsége a másik tényező, ami a nyugalom paramétereihez tartozik. A város ugyanis fölvállalta a teljes infrastruktúra költségeit, a tábor áramellátásától a mobil vécék bérléséig, és a szemételhordásig.

Látván Borszék szépségeit, sokan a táborozók közül inkább lemondták a túrákat, melyeken úgyis túljelentkezés volt, és elmentek az Ó-sáros fürdőbe, vagy nagyokat sétáltak a kiépített turistautakon, vagy a barlangokhoz – mondta Csibi Márti. A gyergyószentmiklósi túravezető kiemelte, amit a parancsnok is jelzett: egyetlen bokaficamon és pár horzsoláson kívül nem történt baleset, ami sokat jelent az ezerötszáz fős nagyságrendet nézve. Emellett értékelték a borszéki tűzoltók segítségét, akik napi háromszor megtöltötték a víztartályokat, a borszéki szakképesített hegyimentők készenlétét.

Az általunk megkérdezett résztvevők között volt, aki az üstben sütött szalmakrumpli ízéről áradozott, mások a fürdőtelepen feltörő mintegy 10, szénsavas forrás vizét dicsérte. A parancsnok által észlelt nyugalmat mindannyian érzékelték: hosszú sorokban állva a zuhanyzóknál is kedélyesen beszélgetett mindenki, aki pedig  idegesebben érkezett a táborba, az is könnyedén megnyugodott. A helyiek pedig örömmel beszélték: húsz éve nem volt ennyi turista Borszékfürdőn, és vígan mondogatták az EKÉ-s köszönést: „Napos időt!”.

A szombati táborzáró ünnepen hatalmas taps illette a 130 fős gyergyói EKÉ-s szervezőcsapatot. A záró bulin a borszéki One More Minute könnyűzene együttesnek, s a korcsolyapálya helyén kialakított táncházban csíkszeredaiak (Nagy István és Bányász Dorottya) vezették a táncházat, és a helyi Elek Ágota énekelt népdalokat.

Mint megtudtuk, jövőre Háromszék lesz az EKE-Vándortábor helyszíne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?