Kalákába épülnek feredők Háromszéken

Közös fürdőzéssel ünnepelték meg a bölöni Büdösferedő kalákában való újjáépítését magyarországi és háromszéki önkéntesek.

A Székelyföldi Fürdő és Közösségépítő Kaláka program keretében a magyarországi Ars Topia és a helyi Vinca Minor Egyesület önkéntesei a helyi lakosok közreműködésével az elmúlt tíz nap alatt felújították a bölöni Büdösferedő medencéjét, forrását, rendezték környezetét, napozóteraszt, öltözőt és pihenőházat építettek valamint információs táblákat helyeztek ki és kialakítottak egy fűzfakápolnát és játszóteret is.

A bölöni Büdösferedő felújításának, korszerűsítésének terveit az Ars Topia Alapítvány felhívására magyarországi tájépítészek és egyetemi hallgatók készítették el, és az elmúlt tíz nap alatt az ő irányításuk alatt végezték el a munkát önkéntesek. A bölöni lakosok szállást és ellátást biztosítottak a kaláka résztvevőinek.  A fürdőépítés mellett a résztvevők előadásokat hallgathattak meg háromszéki borvizekről, fürdőkről, építészetről és örökségvédelemről és biogazdálkodásról, de esténként táncházakban mulathattak.

A bölöni Büdösferedő kénes vízét már a 19. században is használtak gyógyászati célokra, néhány éve a forrás vízét a Borvíz Útja program keretében épített kezelőközpontba is bevezették. A kaláka mozgalom 15 évvel ezelőtt indult, az első tíz évben Hargita megyében újítottak fel népi feredőket, Háromszéken pedig hatodik éve újítanak fel évente egy feredőt, így az oltszemi, sütei borvízforrást, a csernátoni Malom- és Csókás-feredőt illetve a kisbaconi, zalánpataki és bálványosi fürdőt építették ki kalákában. 

 

Kimaradt?