Jogosítvány pénzért és szexért: még több háromszéki rendőr bukott le

Két háromszéki rendőr került házi őrizetbe, és indult ellenük bűnvádi eljárás, mert pénzért és szexért cserébe hajtási jogosítványhoz juttatták ügyfeleiket.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye szerint házi őrizetbe vették Costel A. Anton rendőrtisztet, aki pénzt és szexuális szolgáltatásokat kért és kapott több háromszéki sofőrvizsgázótól jogosítványuk kibocsátásért cserébe. Megjegyzik, hogy a rendőrtiszt egy esetben szexuális szolgáltatásokért cserébe segített egy hölgynek a sofőrvizsga elméleti próbáján.

Ugyancsak házi őrizetbe került Ilie C. Filip rendőrtiszt, aki öt alkalommal kapott csúszópénzt a sofőrvizsgázóktól, illetve sofőriskolai oktatóktól. Az ügyészség ugyanakkor bírósági felügyelet alá helyezte Koter Gábor és László Gál Elemér oktatókat, akiket bűnrészességgel vádolnak. Szabadlábon vizsgálnak további hat férfit, akik 100 és 1000 euró közti csúszópénzt adtak sikeres hajtási vizsgáért cserébe.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kovászna megyei Gépjármű- és Gépjárművezetés-ellenőrző Hivatal az elmúlt években több korrupciós botrányban is érintett volt. Tavaly két személyt vizsgáltak, akik azt ígérték ügyfeleiknek, hogy befolyásukat latba vetve, pénzért tudnak jogosítványt szerezni. Tavalyelőtt egy sepsiszentgyörgyi rendőr bukott le, aki pénzt fogadott el, amiért átengedett a sofőrvizsga gyakorlati próbáján egy jelentkezőt.

Azt megelőzően, 2009-ben a Kovászna megyei Gépjármű- és Gépjárművezetés-ellenőrző Hivatal öt munkatársa ellen indult eljárás, mivel kiderült, hogy törvénytelenül írtak forgalomba autókat. Az intézmény alkalmazottainak egy része ugyan megtarthatta munkahelyét, de ügyfelekkel nem érintkezhetett, kizárólag papírmunkát végezhettek. Ez megnehezíti a sepsiszentgyörgyi hivatal tevékenységét, az ügyfelek folyamatosan panaszkodnak a lassú ügyintézés, a hosszú sorok és a kelleténél ritkábban megszervezett hajtási vizsgák miatt.

A mostani korrupciós botrányba keveredett Neamț megyei rendőröket egyébként éppen amiatt kellett Háromszékre kihelyezni, hogy segítsék a sepsiszentgyörgyi hivatal nehézkes munkáját, viszont jelek szerint ők se tudtak ellenállni a csúszópénz csábításának.  

Kapcsolódók

Kimaradt?