Döntött a jelöltállításról a Hunyad megyei RMDSZ

Szeptember harmadikán ülésezik a Megyei Képviselők Tanácsa Hunyad megyében, amely az RMDSZ Hunyad megyei képviselő- és szenátorjelöltjeit rangsorolja titkos szavazással, erről döntött csütörtök délután, Déván a Hunyad megyei RMDSZ Állandó Tanácsa.

Megalakították az öttagú megyei választási bizottságot, amelynek hatásköre a jelöltállítási folyamat lebonyolítása, összhangban az SZKT által elfogadott szabályzattal. Az Állandó Tanács határozata értelmében a jelölési dossziékat 2016. augusztus 26-a, péntek 15 óráig lehet benyújtani Déván, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének székhelyén. A dossziék teljességét a megyei választási bizottság ellenőrzi, ezt követően a pályázó jelöltek listáját a szervezet honlapján hozzák nyilvánosságra.

„Az elmúlt nyolc évben kétszer egymásután az egyéni választókerületes szabály szerint szervezték meg a parlamenti választásokat Romániában. Ez rossz rendszer volt, orosz ruletthez hasonló, eredményeit a parlament összetétele is megsínylette. Nekünk, a szórványban bizalomkeltő, hogy idén újból a megyei listás rendszer alapján választjuk meg a képviselőket és szenátorokat, mert az biztosítja az arányosságot. Minden szavazat, amelyet az RMDSZ jelöltjeire adnak le, parlamenti mandátumok elnyeréséhez járul hozzá.  Alaposan fel kell készülnünk, hogy ősszel eljussunk minden Hunyad megyei magyarhoz, hogy szavazáson való részvételre buzdítsuk. Abban reménykedünk, hogy 12 év kihagyás után ismét lesz parlamenti képviselete a Hunyad megyei magyarságnak. Ez persze csakis visszaosztás eredményeképpen lehetséges, ezért amellett, hogy mi egy hatékony és emberközeli kampányt tervezünk, reménykedünk, hogy az erős magyar közösségekkel rendelkező megyékben is sok RMDSZ szavazat gyűl össze és ezáltal a szórvány is részesülhet a visszaosztás eredményeiben" – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Hunyad megyének a 2016-os parlamenti választásokat követően hat parlamenti képviselője és három szenátora lesz. 

Kimaradt?