Nőnek jövőre a helyi adók és illetékek Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön jövő évben emelkednek a magán- és jogi személyekre kivetett helyi adók és illetékek, ugyanakkor az önkormányzat pályázati támogatást nyújt a helyi érdekeltségű cégeknek, hogy visszaszerezzék a többletként befizetett adójukat.

Az év utolsó tanácsülésén, csütörtökön Sztakics Éva alpolgármester elmondta, hogy a magánszemélyeknek jövő évben a jelenleginél 10 százalékkal nagyobb épület- és területadót kell befizetniük a városkasszába, míg a gépjárműadók maradnak az idei szinten. Aki januárban vagy februárban befizeti egész éves adóját 10 százalék, márciusban pedig 5 százalék kedvezményt kap.

Azok a nyugdíjasok, akiknek nincs elmaradása, és jövedelmük kevesebb mint az országos minimálbér, 50 százalékos adókedvezményt kapnak. Az 1-es és 2-es fokozatú fogyatékkal élők teljes adókedvezményben részesülnek, illetve a lakásukat hőszigetelő tömbházlakóknak két évig nem kell adót fizetniük.adok

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat jelentősebb, 50 százalékos adóemelést fogadott el a jogi személyek esetében. A cégek ingatlanadóját az eddigi 1,2 százalékos adókulcsról 1,8 százalékra emelték. Ennél többet, az ingatlan értékének 10 százalékát kell befizetniük a városkasszába azoknak a jogi személyeknek, akik 3 éve, és 40 százalékot azoknak, akik 5 éve nem értékeltették újra ingatlanukat.

Antal Árpád polgármester rámutatott, hogy az önkormányzat 2010-ben és 2011-ben csökkentette, idén pedig a tavalyi szinten tartotta az adókat, így négy év után ez lesz az első adóemelés a városban. Céljuk az volt, hogy ne a helybéliek zsebéből vegyék ki a város fejlesztéséhez szükséges pénzt, hanem uniós és kormánytámogatásokat szerezzenek.

Az elöljáró reméli, a következő években újra lesz lehetőség kormánytámogatásokat szerezni. Mint mondta, az adók alacsony szinten tartásával elsősorban a nem helybéli vállalkozásoknak kedveztek, ezért jövőben az a cél, hogy a nem helybéliektől elvegyék a többletadót, a helyi cégek pedig pályázat révén visszakapják a többletköltségüket.

Ezt úgy oldják meg, hogy a jövő évi költségvetésben 500 ezer lejes alapot különítenek el, amit kizárólag helyi érdekeltségű vállalkozók pályázhatnak meg. Miklós Zoltán tanácsos rámutatott, hogy Sepsiszentgyörgyön 663 jogi személynek 5,5 millió lej ingatlanadót kell az önkormányzat kasszájába befizetnie. Az 50 legnagyobb fizeti ennek 53 százalékát, és közülük mindössze 9-en helybéliek.

Kimaradt?