Csak ősszel dönt az EMNP a választásokon való részvételről

Az Erdélyi Magyar Néppárt választmánya őszre halasztotta a döntést a pártnak az év végén tartandó parlamenti választásokon való részvételéről - mondta az MTI-nek Szilágyi Zsolt pártelnök hétfőn.

Szilágyi kifejtette, a Székelyszentléleken vasárnap tartott választmányi ülésen a döntő többség támogatta azt az elvet, hogy az EMNP-nek nem szabad cserbenhagynia szavazóit, támogatóit. "Az a kívánatos, hogy az EMNP jelöltjei jelenjenek meg ezeken a választásokon" - fogalmazott a pártelnök.

Három lehetséges változatot vizsgáltak: saját jelöltlistát, független jelöltek támogatását és a koalícióban való indulás lehetőségét. Elmondta: a választmány úgy ítélte meg, a módosított választási törvény megengedi, hogy az EMNP jelöltjei parlamenti mandátumot szerezzenek. Mint említette, a megyei pártlistás szavazást visszaállító törvény értelmében azok a pártok is teljesítik a választási küszöböt, amelyek négy megyében megszerzik a szavazatok 20 százalékát. 

Szilágyi Zsolt a koalíciós lehetőségekre vonatkozó kérdésre elmondta, mind az RMDSZ, mind az MPP elutasította az EMNP választási együttműködésre vonatkozó tavaly decemberi javaslatát. "A két héttel ezelőtt kiadott nyilatkozatunkban is megerősítettük, hogy továbbra is szorgalmazzuk a magyar pártok közötti párbeszédet, de tudomásul kell vennünk, hogy ők nem kívánnak tárgyalni".

Az EMNP székelyszentléleki tanácskozásán a párt választmányának elnökévé választották Sándor Lajost, Szentegyháza alpolgármesterét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?