Farkas Imre alpolgármester: Temesváron történelmet írunk

Temesvárnak 83 éve nem volt magyar alpolgármestere, ami nem csoda, hiszen a 300 ezres megyeszékhelynek csak alig valamivel több mint 5 százaléka magyar. Az idei helyhatósági választások után azonban az RMDSZ-es Farkas Imre tanácsos lett a városvezető egyik helyettese. Interjúnk az új magyar polgármestereket és alpolgármestereket bemutató cikksorozatunk része.

Hogyan lett alpolgármester?

Kinevezésemet szerintem a sikeres RMDSZ-kampánynak köszönhetem. Ahhoz a közigazgatás hatékony irányításához a nemzeti liberális Nicolae Robu polgármesternek szavazattöbségre volt szüksége a helyi tanácsban, a PNL pedig az RMDSZ-szel szövetkezett a többség eléréséhez. Nekünk az volt a kérésünk, hogy kapjunk egy alpolgármesteri tisztséget és a közösség támogatását is élvezzük. Az RMDSZ-es tanácsosok nem csak a magyarokat, hanem a bolgárokat és a szerbeket is képviselik az önkormányzatban, erről korábban egyezményt írtunk alá. A PNL elfogadta a feltételeinket. Nagyon friss vagyok a politikában, és most megtapasztalhattam, hogy semmi nem megy simán, de sikerült megyegyezni.

Miért az RMDSZ-szel és nem egy román párttal szövetkeztek a liberálisok?

A PNL-nek elegendő volt két tanácsos támogatása a szavazattöbbséghez. Mivel a román pártok a kampányban nagyon sokat támadták a polgármstert, Nicolae Robu nem akart velük együttműködni. Rólunk, az RMDSZ-ről, a temesvári magyarokról mindenkinek jó a véleménye, megbíznak benünk, gerincesek vagyunk.

Milyen feledatkört kapott?

Három hete vagyok alpolgármester, a feladatokat két hete osztották ki, és én a szociális kérdésekkel foglalkozom.

Melyek a prioritásai, melyek a legsűrgősebben megoldásra váró kérdések?

Először is a magyar és a többi kisebbség képviselete. Ezt azt jelenti, hogy támogatást keresek intézményeik, egyházaik, iskoláik, színházuk számára, felmérem a gondjaikat, megoldásokat találok rájuk. Nyilván, hogy az tisztségemmel járó feladatok túlmutatnak a kisebbségi közösségek problémáin. Nekem a szociális terület jutott, a kampányban pedig az volt a szlogenem, hogy családbarát Temesvárt szeretnék, tehát ez közel áll ehhez a koncepcióhoz. Előbb fel kell térképeznem és rangsorolnom kell a temesvári szociális gondokat. Ezt a folyamatos most kezdtem el. Sok munka lesz, az biztos.

A magyar közösség szempontjából mennyire fontos, hogy ilyen sok évtized után magyar alpolgármestere van a városnak?

Történelmet írunk, ezt büszkén mondhatom magunkról, hiszen 83 év után először van magyar alpolgármestere Temesvárnak. Eddig azt mondták a magyar emberek, hogy nem érdekli őket a politika, úgysem képviseli őket senki. Most már van alpolgármesterük, ezért elvárom minden temesvári magyartól, hogy vegyen részt aktívan a közösség életében.

Temesvárral kapcsolatosan a multikulturalitást szokták kiemelni, és valóban három nyelven feliratoztk például a műemlékeket, de a magyar nyelvű feliratok hiányoznak. Ezen a téren számíthat-e a magyar közösség változásra?

Remélem, hogy lesznek változások. Azt tudni kell, hogy az utóbbi négy évben nem volt magyar képviselet, és ez látszik is. Dolgozunk azon, hogy magyarul is jelenjenek meg a tájékoztató feliratok, táblák a városról, a műemlékekről, ez a terveink között szerepel.

Mit remél a polgármesterrel való együttműködéstől?

Nicolae Robu polgármestert vitatott személyiségnek tartják, de sok mindent megvalósított már a mandátumai alatt. Nyitott az együttműködésre, a temesvéri közösség érdekét szeretné szolgálni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?