Székelyföld ifjúsági fővárosa – Sepsiszentgyörgy radarja

Idén a „Sepsiszentgyörgy - Székelyföld ifjúsági és kulturális fővárosa” rendezvénysorozat tette láthatóvá a háromszéki megyeszékhelyet, hiszen 12 helyszínen 84 rendezvényt, több mint 30 ezer résztvevőt, 1500 sajtómegjelenést, 52 partnert, 16 támogatót, 5 nyertes pályázatot és 4 kiadványt összesített a keretrendezvény, „amely radarként működött, amely révén távolról is látszott a város” – összegzett csütörtökön Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere sikeresnek ítélte az egész éves rendezvénysorozatot, amelynek egyrészt az volt a célja, hogy láthatóvá tegye a nagyvilág előtt a háromszéki megyeszékhelyet, másrészt, hogy a fiatalokkal megszerettesse a várost.  Sepsiszentgyörgy önkormányzata 350 ezer lejjel támogatta a keretrendezvényt, amelyhez a szervező Fundamenta Egyesület további 17 500 eurót pályázott vagy kapott támogatásként vállalkozóktól.20121227 Nagy D Istvan Sepsiszentgyorgy fovaros zarorendezveny - Antal Arpad  Veress Nagy Timea

Veress Nagy Tímea szervező rámutatott, hogy a rendezvénysorozat egyedisége abban is áll, hogy alulról jövő, civil kezdeményezésként indult, amelyet felkarolt a helyi önkormányzat, és több más intézményi partnerség is kialakult ezáltal. „Ilyen alulról jövő kezdeményezésekről sokat beszélnek, de kevés helyen működik is, erre szolgál jó példaként a sepsiszentgyörgyi kezdeményezés” – mondta Veress Nagy Tímea.

Antal Árpád hozzátette: az év folyamán látszott, hogy más székelyföldi településeket is foglalkoztat a háromszéki rendezvénysorozat, érdeklődtek iránta, volt, akiket zavart is, de a tartalom magáért beszélt, hiszen egyetlen más településnek sem volt idén olyan kulturális kínálata, mint Sepsiszentgyörgynek.20121227 Nagy D Istvan Sepsiszentgyorgy fovaros zarorendezveny1

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa rendezvénysorozat ma gálaműsorral, koncertekkel ér véget. Csütörtök este 8 órától fellép a Grimus kolozsvári alternatív rock zenekar és a tízéves magyarországi Kistehén együttes. Afterpartyról Dj Goranga gondoskodik. A zárórendezvény a Charta nyomda volt székhelyén a wUnderCaféban lesz.

Kimaradt?