Légylárvák az égéssebészeti kórházban: bezárták az intenzív osztályt

Ideiglenesen bezárták csütörtök délután a bukaresti égéssebészeti kórház intenzív osztályát, miután az egészségügyi intézményben uralkodó higiéniai körülményekről felkavaró videofelvételeket tett közzé egy oknyomozó újságíró.

A kórházi részleg bezárását Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter jelentette be, miután a Tolo.ro honlapon gyomorforgató videofelvétel jelent meg arról, hogy az egyik megégett beteg nyílt sebén kukacok nyüzsögnek. A felvételt publikáló újságíró azt állítja: a videót a kórház egyik nevét elhallgató orvosa készítette néhány napja az azóta elhunyt páciensről, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az intézményben uralkodó, tarthatatlan higiéniai körülményekre.

Az eset nyomán az egészségügyi minisztérium ellenőrzéseket rendelt el az intenzív osztályon, ahol csütörtökön csak két beteget ápolták. Őket egy másik részlegre utalták. Az intenzív osztályt fertőtlenítik, és az ablakokra szúnyoghálót szerelnek, hogy többé ne jussanak be a kórtermekbe a legyek. Az ellenőrök 6000 lejes bírságot szabtak ki. A beteg halálának körülményeit az ügyészség vizsgálja.

Nem tanultak a Colectiv-tragédiából

Az eset feltárása után a kórház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a beteg nem a kukacok miatt hunyt el, de elismerte, hogy az intenzív osztályon nincsenek meg a szükséges feltételek a súlyos égési betegek kezelésére, nincs légkondicionáló berendezés, és azt sem tudják megakadályozni, hogy légy kerüljön a kórterembe, és lárvák keljenek életre a betegek nehezen tisztítható sebein.

A néhány hete beiktatott miniszter felháborodva állapította meg: a jelek szerint a kórház vezetősége semmit sem tanult a Colectiv-klub tavalyi tragédiájából, amikor égési sérültek tucatjai haltak meg hetekkel a tűzvész után kórházi fertőzések miatt. Vlad Voiculescu elmondta: többször is felmerült a kórház bezárása és a tevékenység elköltöztetése, de ezt nem tehetik meg, mert másutt nem tudják ellátni a súlyos égési sérülteket.

A miniszter ezért csak a transzfúziós részleg tevékenységének felfüggesztéséről rendelkezett, ami egy másik, nagy sajtóvisszhangot keltő esettel állhat összefüggésben. Néhány nappal korábban ugyanis ugyanebben a kórházban egy beteg életét vesztette, miután nem megfelelő vércsoporthoz tartozó vérkészítményt kapott.

Kapcsolódók

Kimaradt?