banner_uTEymvI8_970x250.jpg
banner_r1k9kdWS_300x250.jpg

Ezentúl a pártok és a közpénzt felhasználó civil szervezetek is kötelesek közérdekű adatokat szolgáltatni

Az államfő kihirdette azt a törvénymódosítást, amely értelmében a pártok és a közpénzt felhasználó sportegyesületek, civil szervezetek is kötelesek a sajtó vagy az állampolgárok kérésére közérdekű adatokat szolgáltatni működésükről, gazdálkodásukról - közölte csütörtökön a Digi 24 hírtelevízió.

A törvénymódosítást az RMDSZ képviselőinek és szenátorainak egy csoportja, valamint egy liberális képviselő kezdeményezte. A kezdeményezést 2015 októberében elutasította a felsőház, de ez év júniusában elfogadta a parlament alsóháza, mely a döntő ház volt ebben a kérdésben. 

A törvénymódosítás értelmében a közpénzt felhasználó pártokra, sportegyesületekre, civil szervezetekre, valamint a közszolgáltatásokat végző cégekre ugyanazok az átláthatósági szabályok vonatkoznak ezentúl, mint a közintézményekre. Kötelesek kérésre kiadni többek között a szervezeti keretükre, a működésükre, a vezetőségükre, a költségvetésükre, a gazdálkodásukra és a közpénz elköltésére vonatkozó információkat.

A törvény értelmében az írásban benyújtott közérdekű adatigénylésre az érintett intézmények, szervezetek és cégek tíz napon belül, átfogóbb adatigénylés esetén pedig 30 napon belül kötelesek válaszolni. A módosított törvény azt is előírja, hogy a hatálya alá eső szervezetek kötelesek évente tevékenységi jelentést készíteni, amelyet a Hivatalos Közlönyben kell megjelentetniük. 

A Digi 24 hírtévé által megszólaltatott politikusok természetesnek találták, hogy ezentúl a pártoknak is be kell számolniuk a gazdálkodásukról, és úgy vélték: ez a választói bizalom megerősödéséhez vezethet.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kimaradt?