banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Romániában is megjelent a Zika-vírus

Megfertőzött a Zika-vírus 27 éve romániai nőt, akit jelenleg egy bukaresti kórházban kezelnek – közölte kedden az egészségügyi minisztérium.

Laurențiu Colintineanu szóvivő elmondta, a román állampolgár a Martinique szigetén (Franciaország) betegedett meg, de jól van. A vírus romániai terjedésének veszélye minimális – tette hozzá.

A nő üzleti úton volt a francia szigeten. Hazatérése után hőemelkedéssel, bőrén kiütésekkel jelentkezett a bukaresti Victor Babes kórházban, ahol megállapították, hogy Zika-vírussal fertőzött. Két napot töltött a kórházban, orvosai szerint nincs veszélyben, csak arra figyelmeztették, hogy a fertőzés szexuális úton is terjedhet, ezért azt tanácsolták, hogy partnerével legalább félévig használjanak óvszert.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője felhívta az "egzotikus" országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tünetetek fedeznek fel magukon.

A Zika-vírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?